Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bio i s oženjenim muškarcima koji su ugrozili i zdravlje svojih obitelji?

Autor: Zorana Deljanin

04.02.2010. 23:00
Bio i s oženjenim muškarcima koji su ugrozili i zdravlje svojih obitelji?


Protiv mladića u dobi od 21 godine iz Sukošana, šibenska je policija podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prenošenja spolnih bolesti, a riječ je o HIV-u.
Kako neslužbeno doznajemo mladić se prostituirao, a istrazi je navodno policajcima rekao kako je riječ i o 50-tak osoba sa zadarskog područja.
Iako šibenska policija nije objavila o kolikom se broju moguće zaraženih muškaraca radi, doznajemo da je mladić od kolovoza 2009. do veljače 2010. godine, spavao sa velikim brojem osoba koje su se upustile u spolne odnose bez da su znale da 21-godišnjak u sebi nosi virus smrtonosne bolesti.
Slučaj je otkrila vodička policija tijekom rutinskog saslušanja 21-godišnjaka u sasvim drugom predmetu.
– Osoba iz Sukošana pozvana je u Policijsku postaju u Vodicama kao građanin kako bi dao obavijesti vezano uz jedno kazneno djelo imovinske naravi. Tijekom postupka policajci su došli do saznanja da ima zaraznu spolnu bolest za koju oštećeni uopće nisu znali – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.
Nakon što su otkrili da je mladić HIV pozitivan policajci su uzeli popis imena svih muškaraca s kojima je bio i krenuli ih obavještavati o njegovoj bolesti. Trojica muškaraca odučili su ga prijaviti za kazneno djelo prenošenja spolne bolesti, a broj onih s kojima je imao odnose znatno je veći. Među njima, kako doznajemo, ima i oženjenih muškaraca koji su odnosima sa zaraženim mladićem iz Sukošana ugrozili i zdravlje svojih obitelji.
– Radi oštećenih ne možemo reći s koliko je osoba bio – poručila je Kosor te dodala kako su informaciju odlučili dati u javnost upravo iz razloga kako bi ljude upozorili kako su i ovakvi slučajevi mogući te kako treba biti oprezan i o tome razmišljati.
Otkriće da je mladić širio virus HIV-a unijelo je paniku među Šibenčane, ali i mještane Sukošana koji se pitaju s kim je sve bio, je li na ikoga od njih prenio zarazu i je li se daljnjim promiskuitetnim ponašanjem smrtonosna bolest proširila i izvan tog kruga.
Za sada se nitko od osoba koje su imale spolne odnose sa 21-godišnjakom iz Sukošana nije javio u bolnicu niti tražio testiranja. Liječnici upozoravaju da treba proći najmanje tri mjeseca od spolnog odnosa da bi se sa sigurnošću pokazalo je li netko zaražen HIV-om. Ravnateljica šibensko-kninskog Zavoda za javno zdravstvo, Suzi Vatavuk, kazala je da se u Šibeniku testiranje provodi pri službi za transfuzijsku medicinu za koje je potrebno imati lječničku uputnicu, a najbliži centar za besplatno i anonimno testiranje nalazi se u Zadru.
Policija je protiv 21-godišnjaka iz Sukošana podnijela prijavu za kazneno djelo prenošenja spolne bolesti Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.
Ante Martinac načelnik općine Sukošan danas je bio šokiran napisima o mladiću iz njihovog mjesta te je ogorčeno prokomentirao kako je to doista loša reklama za Sukošan.
– Od kad sam pročitao tu informaciju i sam pokušavam saznati o kome se radi, ali još uvijek nisam uspio. Može biti da mladić uopće nije iz našeg mjesta, već tu ima samo prijavljeno prebivalište – zaključio je načelnik Martinac.