Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dojenje sa šeširićima – kada, kako i do kad ih koristiti?

Autor: Anamarija Bilan

04.02.2010. 23:00
Dojenje sa šeširićima – kada, kako i do kad ih koristiti?

Foto: Filip BRALA



Zaštitni šeširići su oblikovani komadići silikona ili lateksa koje dojilja nosi preko bradavice dok doji svoje dijete. Međutim, tijekom dojenja mogu nastati problemi poput ograničenih mogućnosti položaja pri dojenju, nedobivanje dovoljne količine mlijeka, odbijanje dojenja bez šeširića i mnogih drugih


Grupa za potporu dojenja Udruge za obitelj i roditeljstvo Izvor u srijedu je održala sastanak na temu “Dojenje sa šeširićima – kada, kako i do kad ih koristiti?”.
 – Organizirali smo sastanak na ovu temu jer nam se u zadnje vrijeme čini kako sve veći broj mladih mama dobija savjet da doje uz pomoć zaštitnih šeširića. Zaštitni šeširići su oblikovani komadići silikona ili lateksa koje dojilja nosi preko bradavice dok doji svoje dijete. Mnoge majke još u rodilištu uspostave dojenje uz pomoć zaštitnih šeširića za grudi. Međutim, kada dođu kući nastaju problemi poput ograničenih mogućnosti položaja pri dojenju, nedobivanje dovoljne količine mlijeka, odbijanje dojenja bez šeširića i mnogih drugih. Kada su šeširići zaista potrebni, kako i koliko dugo ih se smije koristiti, a da ne naškodimo uspostavi dojenja te kako pomoći djetetu da prihvati dojku i bez njih – pitanja su na koja ćemo dati odgovore i prenijeti osobna iskustva, započela je predavanje Kornelija Levačić iz udruge Izvor.
Ona je dodala kako upotreba šeširića može dovesti do problema s dojenjem i dojkama tako da treba znati kako i kada koristiti šeširiće, a najbolje bi bilo kad bi majka mogla dojiti bez njih. Majka bi prije početka korištenja zaštitnih šeširića trebala utvrditi pravi razlog nastanka problema s dojenjem. Naime, ako su se tijekom dojenja pojavile ranice na bradavicama, koje najčešće nastaju zbog nepravilnog položaja pri dojenju, majka bi trebala pokušati dojiti dijete pravilno. Ako majka ne doji dijete na ispravan način, bradavice se mogu oštetiti i preko zaštitnih šeširića.
Osim ranica na bradavicama, upotreba zaštitnih šeširića može dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka zbog slabije djetetove potražnje, te mastitisa, zbog neravnomjernog pražnjenja dojki. Također, ako se higijena ne provodi redovito i temeljito i ako se šeširići ne steriliziraju može doći do češćih infekcija, kako gljivičnih tako i bakterijskih.
Upravo zbog ovih navedenih problema bilo bi bolje kad bi majka mogla uspostaviti dojenje bez zaštitnih šeširića.