Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Fotografije Andreja Perovića

Autor: Mile Marić

04.02.2010. 23:00
Fotografije Andreja Perovića


U sklopu projekta ‘Izložbica’ u ogranku Bili Brig Gradske knjižnice Zadar sudjeluje i poznati zadarski umjetnički fotograf Andrej Perović, čija izložba ostaje otvorena do 14. veljače. Posjetiteljima ogranka Bili Brig Andrej Perović predstavlja se sa 6 fotografija koje su izrađene u cb tehnici, a dio su izložbe „Fragmenti” koja je bila postavljena u arheološkim iskopinama na trgu Petra Zoranića 2006. godine, a dio je iz “Ciklusa žena”. U razgovoru umjetnik ističe:
– Inspiracija, odnosno motivi mojih fotografija su najčešće vezani za ženu jer je, naravno, estetski zanimljiva za svakog fotografa. Meni osobno je osim čiste estetike, žena puno zanimljivija u kontekstu izazova današnjih vremena, a ujedno me jako intrigiraju osobne dvojbe koje se unutar njih događaju. Općenito govoreći, jako me privlači reportažna fotografija, odnosno njezin dokumentarni segment. Fotografirati ljude ili tragove ljudskog rada je moja najveća preokupacija. Nastojim da mi fotografija bude autentična, što manje namještena, te ponekad s malo humora. Ukratko, volim kad sam na terenu “nevidljiv”. Tehnika na ovoj izložbi je crno bijela i digitalna, iako me u zadnje vrijeme posebno veseli vraćanje filmu i analognoj fotografiji. Uskoro ću neke od njih izložiti, zajedno s fotogrupom “5.exe”. – istaknuo je umjetnik Perović, te u osvrtu na projekt Izložbica ogranka Bili Brig naglasio:
– Projekt ‘Izložbica’ koji je osmislila Antonijela Nekić je hvale vrijedan projekt, a umjetniku je uvijek drago, a naročito ovom prilikom meni, kad mogu izložiti fotografije u edukativnim i frekventnim prostorima, gdje dolaze svi naraštaji, a najveći gušt mi je izlagati pred novim generacijama. Ovom prilikom zahvaljujem se organizatoru na ustupljenom prostoru i nadam se novoj suradnji.
Andrej Perović, rođen je 1972. godine u Zadru, fotografijom se bavio kao hobijem 20-tak godina, profesionalno od 2001 g. kada radi kao fotoreporter za “Zadarski regional”, “Zadarski list”, “Hinu”, “Vjesnik”. Do sada je sudjelovao na zadarskom “Salonu mladih” 2002. i 2005.g, “Zagreb salonu” 2004. g. Na međunarodnoj izložbi “Otok i more” 2009. dobio je nagradu u kategoriji fotografije u boji. Dosad je organizirao tri samostalne izložbe: “Iz izloga broj…470” 2004 g. (Gradska knjižnica Zadar), “Ciklus žena” 2005 g. (ACME klub, Zadar) i “Sanjari” 2005 g. (Jazz caffe, Zadar). Član je likovne udruge “ZadArt” od 2006″ i od tada redovito sudjeluje na zajedničkim izložbama. Od ljeta 2009 g. i izložbe “jumbo” fotografija na gradskim bedemima član je i jedan od osnivača fotogrupe “5. exe”.