Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Još jedan radnik tuži Kneževića

Autor: Suzana Bandić

04.02.2010. 23:00
Još jedan radnik tuži Kneževića

Foto: Filip BRALA



Silvano Čakarun, zamjenik voditelja prijema robe u Intersparu tvrdi kako ga Knežević već mjesecima proziva za nerad i neposluh te da mu prijeti prebacivanjem na najlošije i najslabije plaćeno radno mjesto – prijemu plastične ambalaže
Na adresu zadarskog predstavništva SSSH u petak je ujutro protiv Aleksandra Kneževića (47), voditelja zadarskog trgovačkog centra Interspar, pristigla nova optužba za mobing. U svega osam dana to je treća prijava protiv Kneževića, a pored Ivana Paleke i Branka Prtenjače, zaposlenika na odjelu za prodaju mesnih proizvoda u tom centru, koji ga optužuju za radni mobing i bore se protiv najavljenih im otkaza, s novim optužbama sindikalcima se javio Silvano Čakarun (36). On Kneževića tereti za povredu dostojanstva i dugotrajno zlostavljanje na radu.
– Mjesecima već na svom radnom mjestu trpim optužbe i poniženja te prozivke za nerad i neposluh. Isto tako, prijete mi prebacivanjem na najlošije i najslabije plaćeno radno mjesto, odnosno na prijem plastične ambalaže gdje inače zapošljavaju osobe bez ikakva iskustva ili škole. Jednostavno, ja to više ne mogu podnijeti. Nisam to zaslužio svojim radom, ispričao nam je vidno potresen Čakarun koji u zadarskom Intersparu radi kao zamjenik voditelja prijema robe još od samog otvorenja. Prema njegovoj priči, najviše problema s Kneževićem imao je u vrijeme kada bi zbog odsutnosti njegova šefa, on obavljao poslove voditelja odjela. Tada bi mu, tvrdi Čakarun, Knežević i njegovi najbliži suradnici na svakom koraku svakodnevno smišljali i radili sitna podmetanja i pakosti koje je, kaže, teško i nabrojati.
– Osim prijema robe u opis poslova koje sam morao obavljati spadao je i raspored za devetoricu zaposlenika. Sjećam se jedne situacije kada mi je Knežević dao naputak kako da ih rasporedim, a kad sam to tako i napravio pozvao me u ured i rekao mi da to ne valja, da sam nesposoban i slično. Tvrdio mi je da mi on nikakav naputak nije dao i doslovno me pravio budalom pred dvojicom njegovih poslušnika. Sličnih “tortura”, raznih smicalica i podmetanja je bilo da ni sam više ne znam koliko, požalio nam se Čakarun napomenuvši kako je Knežević išao toliko daleko da je čak pokušao jednu kolegicu pod prijetnjom otkaza prisiliti da potpiše kako ju je on seksualno uznemiravao.
Situacija je kulminirala, kaže Čakarun, krajem prošlog mjeseca kada je zbog odsutnosti supruge ostao kući s bolesnim djetetom. Voditeljica smjene mu je to odobrila s punim razumijevanjem, no kad se sutradan vratio na posao, Knežević ga je pozvao u ured i izvrijeđao govoreći mu kako je to neozbiljno i da njegovo dijete nije vrijednije od drugih. To ga je psihički slomilo pa se obratio liječnici koja mu je 28. siječnja otvorila bolovanje u trajanju od 15 dana zbog stresa prouzročenog neslaganjem s kolegama i poslodavcem.
– Sasvim je jasno da su se Knežević i njegovi poslušnici u posljednje vrijeme okomili na ljude koji su tu od samog početka, a zašto i po čijem nalogu to čine, znaju samo oni, kazao je Čakarun koji je prije samog otvaranja zadarskog centra 2005. godine prošao obuku u Sloveniji i sudjelovao u radu tog centra od unošenja prvih artikala pa sve do danas.
Iz zadarskog sindikata najavljuju podršku i ovom djelatniku te žalbu Upravi Interspara kao i u slučajevima dvojice zaposlenika koji su Kneževića prijavili krajem prošlog tjedna.
– Ovo je već treći slučaj mobinga u istoj tvrtki i to u svega osam dana. Iako su slučajevi mobinga na poslu u Zadru u zadnje vrijeme učestali, ovakav slučaj kao što je Interspar nismo još imali – rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH najavivši da će poduzeti sve mjere kako bi se zaštitilo dostojanstvo, ugled i čast djelatnika.
Uranija je napomenuo i to da je peticija podrške Kneževiću koja je radnicima Interspara ponuđena na potpis u četvrtak potpuno nepotrebna, a osim toga da nije ni u skladu sa Zakonom. Ukoliko to bude potrebno, nakon žalbe Uranija najavljuje rješavanje ove delikatne situacije pred institucijama sustava, odnosno na sudu.


 NASTAVLJENO SUĐENJE ZA SEKSUALNI MOBBING


Na Općinskom sudu u Zadru je iza zatvorenih vrata nastavljeno suđenje Aleksandru Kneževiću i Šimi Striki, domaru u Intersparu, koje su još prošle godine zbog seksualnog mobinga prijavile Julija Baljak i Ankica Dragaš.
Na raspravi su svjedočile tri zaposlenice Interspara na okolnosti za koje je Ankica Dragaš prijavila Striku te psihijatrijsko-psihološki vještaci iz Zagreba, odnosno specijalistica kliničke psihologije i liječnik neuropsihijatar, koji su na zahtjev suda izradili svoj vještački nalaz za Juliju Baljak.Suđenje se nastavlja 19. ovog mjeseca.