Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mobitel može, ali bez ruku

Autor: Vanja Mirčeta

04.02.2010. 23:00
Mobitel može, ali bez ruku


Tijekom 2009. godine policijski službenici su na području PU zadarske zbog nepropisnog korištenja mobitela u vožnji sankcionirali 323 vozača u prometu
Razgovor mobitelom u vozilu za vrijeme vožnje u svakom slučaju utječe na sigurnost vožnje. S jedne strane zbog upravljanja vozilom jednom rukom, a s druge strane jer i sam razgovor smanjuje koncentraciju vozača na vožnju na što upućuju mnoga istraživanja.
Neke američke države među kojima i Kalifornija nedavno su uvele zabranu razgovora na mobitel u vožnji, kao i zabranu pisanja SMS-ova za vrijeme vožnje.
Naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije tako rigorozan, točnije, nije toliko precizan kada govori o upotrebi mobitela u vožnji, odnosno, nije baš najjasnije misli li tu samo na razgovor ili i na slanje sms i mms poruka za vrijeme vožnje.
– Na području Policijske uprave zadarske tijekom 2009. godine, sukladno članku 196. st. 6, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policijski službenici su zbog nepropisnog korištenja mobitela u vožnji sankcionirali 323 vozača u prometu. Temeljem članka 196. st.3, Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači motornog vozila za vrijeme vožnje ne smiju upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način na koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom. Mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez uporabe ruke (st.4). Za počinjeni prekršaj vozač će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna. Prema dosadašnjoj praksi, bez iznimke, navedene prekršaje podjednako čine i mlađi i stariji sudionici u prometu, kazala je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU Zadarske.
U jednom američkom časopisu objavljeno je istraživanje iz kojeg proizlazi da telefonski razgovori u vožnji četiri puta povećavaju vjerojatnost prometne nezgode, u odnosu na vožnju bez telefoniranja, što znači da je rizik od prometne nezgode kod osoba koje razgovaraju mobitelom dok voze, podjednako visok kao kod pijanih vozača. Zbog velikih kazni, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu bolje je ne telefonirati za vrijeme vožnje već stati na prikladnom mjestu i obaviti razgovor.
Ograničavanje upotrebe mobitela ima logike, no kako se za vrijeme vožnje još uvijek može primjerice otvarati boca i piti sok, jesti sendvič ili što sl., ali i pušiti bez sankcija, pitamo se nisu li i to stavke koje bi trebalo ubaciti u Zakon o sigurnosti prometa na cestama, s obzirom da i one umanjuju vozačevu koncentriranost na promet što često rezultira prometnim nezgodama. Iako je bilo govora da će se i ove stavke zakonski regulirati, koliko nam je poznato, za sada još ništa od toga.