Sačuvati lingvističku arbanašku oazu

Slika korisnika admin
djeca_arbanasi
Andrija PROVIĆ
Važno je prilagoditi učenje i najmlađoj djeci tako da s učenjem počnu već od predškolske dobi

Društvo zadarskih Arbanasa započelo je s upisom svih zainteresiranih za očuvanje govora zadarskih Arbanasa u registar za očuvanje tog govora.

- Ideja vodilja i glavni moto zbog kojeg radimo sve ovo jest da mi ne budemo ta generacija na kojoj će se prekinuti tradicija zadarskih Arbanasa. Zato pozivamo sve zainteresirane osobe, kao i cijele obitelji, koje zanima učenje, proučavanje i usavršavanje govora zadarskih Arbanasa da nam se jave i da se upišu u registar osoba i obitelji za očuvanje tog govora. Prilikom učenja i proučavanja govora služit ćemo se onim što je napisao dr. Kruno Krstić u "Rječniku govora zadarskih Arbanasa", rekao je Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa. Dodao je da se upis vrši svakog ponedjeljka od 17 do 18 sati u sjedištu Društva u Ulici nadbiskupa Vicka Zmajevića 12A, u novoobnovljenoj zgradi Gradske knjižnice u Arbanasima.

Grdović je objasnio da je ideja o osnivanju ovog registra jedna od dugotrajnijih koja se pojavila u Društvu pa su zato odlučili osnovati prvi registar svih zainteresiranih, a potom krenuti u rad vezan uz očuvanje govora.

- Pozivamo sve građane i sve uzraste koji žele naučiti nešto o našem govoru i koji ga žele sačuvati da nam se jave. Bitno je da imaju volju i želju za učenjem. Oduvijek se govorilo da Arbanasi govore tri jezika - hrvatski, talijanski i arbanaški, međutim, kako vrijeme ide, djeca sve manje govore arbanaški. On se polako počeo zapostavljati. Upravo zbog toga smo odlučili napraviti nešto čime ćemo održati naš govor koji je svojstvena lingvistička oaza i mislim da postoji i interes na razini Hrvatske za sačuvanjem našeg govora, objasnio je Grdović.

Prvi korak prema cilju očuvanja govora zadarskih Arbanasa jest osnivanje registra onih koji ga žele naučiti i tako sačuvati. Nakon toga će započeti s učenjem govora, potom s pisanjem, a kasnije bi ga protkali glazbom i slikom.

- Važno je prilagoditi učenje i najmlađoj djeci tako da s učenjem počnu već od predškolske dobi. U većini slučajeva naš se govor sačuvao u obitelji tako da su ga roditelji prenosili na svoju djecu, a oni su ga potom prenosili dalje, a mi sad pokušavamo nastaviti taj niz, zaključio je Grdović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno