Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tankerska preuzela Ravne Kotare

Autor: Damir Maričić

04.02.2010. 23:00
Tankerska preuzela Ravne Kotare


Brod je na putu za Južnu Ameriku (Kolumbiju) s prvim teretom – U ponedjeljak na put kreće i Ugljan


Primopredaja Ravnih Kotara je izvršena oko devet sati,  posada je na brodu i brod već  kreće u posao. Zadovoljni  smo da se naši razvojni planovi ostvaruju. U ovom je trenutku tržište za brodove za  suhe terete povoljno i donosi  dobru vozarinu. Od ponedjeljka ćemo biti bogatiji za još  jedan brod kojeg preuzimamo  u Kini, što znači da će flota  Tankerske brojiti 18 brodova ,  a dosadašnjoj tonaži treba priključiti još 70.000 dwt-a, kazao  nam je kapetan Ive Mustać, predsjednik uprave Tankerske  plovidbe Zadar zadovoljan što  je primopredaja broda u  Južnoj Koreji obavljena uredno, što se očekuje i u ponedjeljak u Kini.
Brod izgrađen u SPP Shipbuilding Co. u Koreji ima  35.000 dwt-a bulk carrier je,  dakle brod za suhe terete tipa  handysize, odnosno najuobičajeniji model broda za suhe  terete prilagodljiv većini luka i  tereta, opremljen kranovima.
 – Poslom s korejskim brodograditeljima smo jako zadovoljni. Očekujemo već u  ožujku i drugu primopredaju  kod njih, kao i drugu u Kini  negdje u lipnju. S ovim korejskim brodogradilištem  imamo ugovorena i dva product carriera (brodovi za tekuće teret, odnosno naftne  derivate) a otvaramo pregovore o prenamjeni narudžbi,  kazao nam je kap. Mustać.
Naime tržište za tankere je  loše i s obzirom na obim svjetskih narudžbi odnosno broj  brodova koji se kroz ovu i  iduću godinu očekuju na  tržištu ne očekuje se bitan  popravak tržišta. Rezultat je  to vrlo povoljnog stanja vozarina za tankere do pred godinu i pol, odnosno velikog  razdobljja konjukture zbog  čega je ogroman broj tvrtki, ali  i špekulanata naručio nove  tankere, a svjetska trgovina je  u međuvrmenu bitno smanjena. Zbog toga će u Tankerskoj  plovidbi nastojati s Korejcima  dogovoriti prenamjenu i gradnju brodova za suhe terete  umjesto tankera. Dva product carriera trebali bi inače preuzeti  iz projekta s Vladom RH i  3. majem.
 Nakon ovog u Jiangsu Eastern Shipyard, Kineskom brodogradilištu preuzet će brod  Ugljan. 
Već smo kazali kako  ove  godinen Tankerska plovidba  obilježava 55. godišnjicu postojanja. O vitalnosti tvtke u  “ozbiljnim godinama” svjedoči  ovogodišnje preuzimanje četiri brodova, a što neće omesti  ni poremetiti trenutna kriza  svjetskog brodarstva poglavito tankerskog.
Tankerska će ove godine  imati 20 brodova sa oko 1,5  milijuna DWT.
Predstavnici uprave odnosno član uprave dr. Petar Kragić i tehnički direktor Tankerske plovidbe Lenko Milin  bili su na primopredaji u Koreji i ovog trenutka su na putu  ka Kini gdje preuzimaju  Ugljan u ponedjeljak.
– Brodovi su dobro zaključeni i odmah kreću u posao na području Tihog oceana. Ravni Kotari će nakon  prvog odlaska do Kulumbije u  Peruu krcati teret za Koreju.  Ugljan će također po teret na  Zapadnu obalu SAD-a, kazao  nam je komercijalni direktor  Dragan Gaćina.