Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U četiri razreda tri učenika

Autor: Alenka Festini

04.02.2010. 23:00
U četiri razreda tri učenika


Nažalost, s godinama je učenika sve manje. U ovoj školskoj godini nismo dobili niti jednog prvašića, ali mislim da će u sljedećoj školskoj godini u prvi razred krenuti jedan ili dva učenika, kaže učiteljica Nataša Škoda
Područna škola “Juraj Dalmatinac” Pag u Vlašićima broji svega tri učenika. Ivan Šarić i Mihaela Mandičić učenici su drugog razreda, a Ivan Zekić polazi četvrti razred. Sličnih je situacija i na drugim otocima, što pokazuje da oni polako odumiru.
Bez prvašića
Trenutačno u ovoj maloj školi nema niti jednog učenika u prvom i trećem razredu.
Vlašićkim osnovcima predaje učiteljica Nataša Škoda, koja nam je navela da se nastava za ovo troje učenika održava u jednoj učionici, a radi po programu za svako razredno odjeljenje.
– Učenici su jako dragi, pametni, vrijedni, uče i svi troje su odlikaši. Izuzetno se lijepo slažu, jako su kolegijalni i predivno je raditi s njima, kaže učiteljica.
U razgovoru s učenicima doznali smo da obožavaju školu i svoju učiteljicu.
– Tu sam od prvog razreda i žao mi je što nemam niti jednog razrednog kolegu. Nemam s kim komentirati gradivo, vježbati matematiku, natjecati se u učenju. Kada sam krenuo u školu, bilo mi je malo čudno i ružno što nemam kolegu iz razreda, ali naviknuo sam se. Nisam imao drugog izbora, otkrio nam je Ivan Zekić, najstariji učenik ove škole.
Od Ivana Šarića i Mihaele Mandičić doznali smo da je njima super jer dijele istu klupu i isti razred.
– Ivan i ja zajedno učimo, a najdraže mi je kada crtamo i natječemo se tko će bolje i ljepše nacrtati cvijet, životinju ili neki drugi lik koji nam zada učiteljica. Ma, zapravo, nas troje smo skoro po cijele dane zajedno. Ujutro u školu, a poslijepodne na igralištu ili igramo igrice na računalu, priča Mihaela.
Ivan nam je dodao da je Mihaela šefica.
– Ona je jedina curica, a nas smo dvoje pa joj često popuštamo da bude po njenom, otkriva Ivan.
Učiteljica Nataša u područnoj školi u Vlašićima radi od 1998. godine.
Rijetka vjenčanja, česti sprovodi
– Tada je od 1. do 4. razreda u Vlašićima bilo desetak učenika. Bili su podijeljeni u dva razreda i s njima su radile dvije učiteljice. Nažalost, s godinama je učenika sve manje. U ovoj školskoj godini nismo dobili niti jednog prvašića, ali mislim da će u sljedećoj školskoj godini u prvi razred krenuti jedan ili dva učenika, kaže učiteljica.
Naime, mjesto Vlašići na Pagu broji oko 200 stanovnika. Nažalost, kao i mnoga mala mjesta na otoku Pagu bilježi pad nataliteta.
U razgovoru s nekolicinom starijih mještana, doznali smo da je devedesetih godina prošloga stoljeća malu školu u Vlašićima polazilo ukupno desetak učenika, a ponekad i više.
– Prije 40-ak godina Vlašići su imali po 50 učenika od 1. do 8. razreda. Mjesto je bilo puno mladih parova i djece, međutim, godinama mladi iseljavaju, odlaze iz Vlašića tražeći posao. Danas je malo mladih parova, a u našoj crkvi prava je rijetkost vidjeti vjenčanje i krštenje, ali su zato sprovodi česti, priča Marija Komadina koja nam je otkrila da ima četvero djece, ali svi su otišli iz Vlašića, u Rijeku ili Zadar.
Sličnu priču čuli smo i od ostalih starijih mještana. Mnogi se slažu da mladima treba osigurati nova radna mjesta, kako bi ostali živjeti na otoku.
Posljedica ovakve dugogodišnje tužne demografske priče je situacija u kojoj četverogodišnju školu pohađa svega tri učenika.