Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zrilić: Neka Grad što prije preuzme Kolovare!

Autor: Ivana Burica

04.02.2010. 23:00
Zrilić: Neka Grad što prije preuzme Kolovare!

Foto: Zvonko KUCELIN



Između četiri prijedloga o prestanku koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja plaže, iznesena na jučerašnjem kolegiju župana, posebno je zanimljiv onaj koji se odnosi na prestanak koncesije na plaži Kolovare čiji je dosadašnji korisnik bilo trgovačko društvo Hoteli Zadar d.d.
Riječ je o redovitim prestancima koncesija zbog isteka ugovora o koncesiji s 31. prosincem 2009. godine.
Pročelnik za pomorstvo i turizam Jerolim Uroda potvrdio je da interes za upravljanjem plažom Kolovare, na čiju se neuređenost već godinama javno upozorava, ima Grad Zadar. Župan Stipe Zrilić potaknuo je nadležni upravni odjel da čim se ostvare uvjeti (Skupština donosi odluku o koncesijama) raspiše natječaj za dodjelu koncesija za sljedeće razdoblje.
– Ne samo da bi plažama imao tko upravljati, već i zbog punjenja Županijskog proračuna, kazao je župan Zrilić poručivši još:
 – Neka Grad što prije preuzme Kolovare!
 Previše točaka
Inače, na jučer održanom županovu kolegiju našlo se čak 27 točaka dnevnog reda, na što je župan pročelnicima prigovorio da se za kolegije treba pripremati češće i s manjim brojem točaka.
Najzaposleniji pročelnik je bio Jerolim Uroda iz čijeg su resora županovu suglasnost dobile čak 22 točke, bilo da je riječ o dodjeli, prestanku, prijenosu ili izmjenama odluke o dodjeli koncesija na pomorskom dobru.
Među njima treba izdvojiti prijedlog o prijenosu koncesije s trgovačkog društva Otok Ugljan d.o.o., Preko na trgovačko društvo Emona d.o.o., Ugljan. Kako se moglo čuti na županovu kolegiju, razlog za prijenos koncesije je financijske prirode, a riječ je o koncesiji u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja parkirališnog prostora i prostora mješovite namjene, pretežito poslovne, u Trajektnoj luci Preko. Ugovor o ovoj koncesiji sklopljen je 9. srpnja 2007. godine i to na rok od 20 godina.
Zanimljiv je i set od sedam točaka kojima se Skupštini Zadarske županije predlažu izmjene odluke o dodjeli koncesija na pomorskom dobru u svrhu korištenja sportskih luka. Naime, kako je pojasnio pročelnik Uroda, isteklo je sedam koncesija nad sportskim lukama, a zbog određenih zakonskih izmjena nemoguće je raspisati natječaj za dodjelu novih.
 Učeničkom prijevozu 2 milijuna kuna
– U nekim se lukama moraju izraditi UPU-i, a pred nekima je procedura oko proširenja granica lučkog područja. Stali smo pred zid pa, da bismo izbjegli bezvlašće u lukama, predlažemo da se svima koncesija produži do kraja 2010. godine, kazao je Uroda.
Riječ je o sportskim lukama Jaz i Gradska luka u Biogradu, Dolaška Draga u Dragama, Silba, Pakoštane, Veli Iž te sportskoj luci na području k.o. Kukljica.
Župan Stipe Zrilić prihvatio je prijedlog Upravnog odjela za društvene djelatnosti da Županija u 2010. godini nastavi sa sufinanciranjem troškova prijevoza redovitih učenika prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola po istim kriterijima kao i tijekom 2009. godine.
Iako, kako je poznato, Vlada RH u svojem ovogodišnjem proračunu nije osigurala sredstva za prijevoz učenika, Zadarska županija za tu je stavku predvidjela podjednako novaca kao i lani – nešto više od 2 milijuna kuna. Sredstvima iz županijskog proračuna učenicima će biti sufinancirano 20 posto troškova prijevoza.
Unatoč gospodarskoj krizi Županija je i ove godine osigurala 366.000 kuna za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Zadarske županije. Riječ je o istom iznosu kao i lani, a kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu Milena Ikić, i ove će se godine isplaćivati mjesečne nagrade od 100 kuna po članu. Time se nastavlja dobra praksa uvedena prošle godine uvedena.
– Sredstva iz Županijskog proračuna od krucijalne su važnosti za rad vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, a dokaz da novci padaju na plodno tlo jesu njihove raznolike aktivnosti, zaključila je Ikić.


 STIPE SE NEĆE “BAKĆATI” SA STANKOM


Na novinarski upit jesu li zamjenici župana obvezni dolaziti na kolegije, župan Stipe Zrilić je pogledavši na prazna mjesta pored sebe izjavio:
– Vidite i sami jesu li obvezni!
Župan je pojasnio da zamjenici dobivaju poziv za sve kolegije – i radne i javne. Na upit dolaze li zamjenici barem na radne kolegije, odgovorio je da u pravilu ne dolaze.
Je li dožupan Stanko Zrilić bio na ijednom dosadašnjem kolegiju, bilo je sljedeće novinarsko pitanje, na što je župan odgovorio da ima previše posla i obaveza da bi se “bakćao sa Stankom Zrilićem”.