Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Egipat u neredima – naše pilane u problemima

04.02.2011. 23:00
Egipat u neredima – naše pilane u problemima


Hrvatske pilane gotovo 40 posto proizvodnje drvne građe plasiraju na egipatsko tržište. Na putu za Egipat dva broda drvne građe, što će se s njima događati teško je predviđati. Saponija Osijek u Egipat godišnje izveze robe u vrijednosti 200 tisuća eura, a trenutno je isporuka zaustavljena


Dok egipatsko  gospodarstvo zbog prosvjeda  dnevno gubi 310 milijuna dolara, hrvatskoj privredi u cjelini  demonstracije u toj zemlji neće  značajno naškoditi zbog relativno skromne robne razmjene. Međutim, pojedine tvrtke  mogle bi itekako osjetiti pad  prihoda jer ne smiri li se uskoro politička situacija u Egiptu, bez posla bi mogle ostati  domaće pilane. Naime, one gotovo 40 posto proizvodnje drvne građe plasiraju na egipatsko tržište. U ovom trenutku  na putu za Egipat su dva broda  puna drvne građe, a što će se s  njima događati teško je predviđati.
– Situacija definitivno nije  ugodna. To je blokirana zemlja, platnog prometa nema,  veli Darko Prodan, direktor riječke tvrtke Cedar, koja je najveći izvoznik piljene građe na  egipatsko tržište, dodajući kako su trenutno “na vodi” isporuke naručene robe preko  tog poduzeća. Na to tržište plasira se, primjerice, veliki dio  bukve. Za sada o štetama Prodan ne može govoriti, ali ističe  kako će one rasti nastavi li se  nestabilna situacija u Egiptu, a  štete će trpiti cijeli niz domaćih  poduzeća od Hrvatskih šuma  do mnogih malih proizvođača.
Problem s naplatom
I obiteljska tvrtka Sherif  export-import, koja u Egiptu  ima i svoje predstavništvo,  upravo puni brod s robom. I u  Sherifu, kao i Cedru, nadaju se  kako će se situacija u Egiptu  uskoro primiriti.
–  I dalje radimo. Što će se  politički zbivati u Egiptu ne  možemo procjenjivati, ali na  nastavak poslovanja ne gledamo crno,  kazao nam je Amor  Baraković iz poduzeća Sherif.  Ističe kako se u ovom trenutku  jedan brod s robom puni. Posao se obavlja, a jedini im je  problem do sada predstavljala  blokada platnog prometa. Sva  se plaćanja, naravno, odvijaju  preko banaka, a one proteklih  dana nisu radile. Prema najavama, platni promet bi trebao  biti uspostavljen danas.
Prema podacima Hrvatske  gospodarske komore (HGK)  trenutna šteta zbog političkog  stanja u Egiptu vezana je uz  trošak povratka ljudi. No, u  budućnosti bi se se ona mogla  odnositi i na nemogućnost naplate isporučene robe ili radova, ali i ako se izgube ugovoreni poslovi i poslovi koji su  tek u fazi dogovaranja. U HGK  navode kako, primjerice, Crosco u Egiptu ima opremu vrijednu 30 milijuna američkih  dolara, a trenutno je čuvaju  lokalni zaštitari. Nakon Ine,   čiji su radnici prije nekoliko  dana napustili Egipat, i Crosco  je odlučio povući svoje zaposlenike koji su jučer bili na  putu prema Zagrebu.  Koliku  štetu već sada trpe Ina i Crosco  nije poznato. No, u Ini  ističu  kako proizvodnja nije obustavljena, ali su privremeno zaustavili radove na “razradnoj  bušotini SR-3 na naftnom polju Sidi Rahman”.
– Pažljivo motrimo razvoj situacije te ćemo u skladu s time  donositi odluke o našim daljnjim aktivnostima, poručuju iz  naftne kompanije.
Nada u poboljšanje
Domaća drvna industrija,  pak, nakon eskalacije ekonomske krize u Europi, većinu je  karata stavila upravo na  egipatsko tržište, preko kojeg  proizvode plasiraju i u druge  zemlje okruženja. Prema podacima iznesenim na sastanku  u HGK, na kojem se jučer razgovaralo upravo o stanju u  Egiptu i susjednim tržištima  Sjeverne Afrike, domaće pilane 40 posto proizvodnje izvoze u Egipat i one bi u slučaju  da se politička nestabilnost u  toj zemlji oduži mogle stradati.  No, i drugi sektori posluju s tim  tržištem. Primjerice, Saponija  Osijek u Egipat godišnje izveze  robe u vrijednosti 200 tisuća  eura, a zbog trenutačne situacije zaustavili su isporuke robe.  Istovremeno, očekuju skoro  poboljšanje situacije i nastavak  poslovnih odnosa s egipatskim  partnerom.
Nakon sastanka s tvrtkama  koje posluju u Sjevernoj Africi,  potpredsjednica HGK za  međunarodne poslove Dunja  Konjevod kazala je da je  “važnost same regije za hrvatsko gospodarstvo vidljiv u  činjenici da izvoz u tu grupu  zemalja raste te da zauzima  otprilike pet posto od ukupnog  hrvatskog izvoza”. Kako se navodi u priopćenju HGK, ta institucija planira otvoriti predstavništava u toj regiji.  Sama  poduzeća koja posluju na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kako se navodi, najviše je zanimala analiza situacije i procjena razvoja u narednom vremenu. Iznijeli su i  svoja iskustva u poslovanju sa  zemljama regije te su upoznali  prisutne o trenutačnim aktivnostima svojih tvrtki. Najviše  bojazni trenutačno postoji kod  stanja u Egiptu. “Nitko od prisutnih nije izjavio da postoji  direktna ugroženost hrvatskih  državljana”, navodi se u  priopćenju HGK.
 


Izvoz relativno skroman




Hrvatski izvoz u Egipat, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, relativno je skroman. Lani je u tu zemlju domaće gospodarstvo izvezlo  446,4 milijuna kuna robe, što je u odnosu na 2009. godinu smanjenje od 2,9 posto. Istovremeno, iz Egipta smo prošle godine uvezli robe u vrijednosti 83,8 milijuna kuna ili 22,7 posto više nego u 2009. godini.