Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanader odbacio sve optužbe za pranje novca

04.02.2011. 23:00
Sanader odbacio sve optužbe  za pranje novca


Riječ je o novcu što ga je zaradio kao poduzetnik prije nego što je bio politički aktivan u Hrvatskoj. Taj novac nije povezan ni s onim što mu predbacuju hrvatske vlasti, naglasio je Sanaderov odvjetnik


Bivši predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader u petak je ponovno, u  saslušanju što je u Salzburgu  provedeno po nalogu austrijskog državnog odvjetništva za  borbu protiv korupcije, odbacio optužbe o pranju novca,  potvrđeno je Hini iz austrijskog državnog odvjetništva.
Saslušanje u petak prije podne u Salzburgu, gdje se Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru, trajalo je između pet i šest sati. Sanader je  ponovno odbacio navode o  pranju novca i predočio svoje  viđenje, izjavio je za Hinu  glasnogovornik austrijskog  državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije, državni  odvjetnik Martin Ulrich.
Najavio je i da će državno  odvjetništvo odlučiti o daljnjem postupku nakon što analizira materijale sa saslušanja.
Sanader je po nalogu državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije iz Beča već ispitan 23. prosinca, i to putem  video konferencije.
Njegov austrijski odvjetnik  Werner Suppan izjavio je u  međuvremenu kako očekuje  obustavu postupka.
“Sanader je vrlo jasno objasnio podrijetlo novca na  austrijskim računima”, izjavio  je Suppan u petak za austrijsku novinsku agenciju  APA.
Sanader je u petak tijekom  saslušanja ponovno odbacio  sve optužbe, koje su se pojavile nakon što je jedna banka iz Tirola u prosincu protiv  njega podnijela prijavu zbog  sumnje u pranje novca. Navodno se na Sanaderovim  računima i računima jednog  člana njegove obitelji u Austriji nalazi 1,3 milijuna eura.
“Riječ je o novcu što ga je  zaradio kao poduzetnik prije  nego što je bio politički aktivan u Hrvatskoj. Taj novac  nije povezan ni s onim što mu  predbacuju hrvatske vlasti”,  naglasio je Sanaderov odvjetnik za APA-u.
Prije nego što završi istragu,  austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije ispitat će i namještenike  banke u Tirolu i pregledati  odgovarajuće dokumente, izjavio je Suppan.
Tu informaciju glasnogovornik državnog odvjetništva  Ulrich u razgovoru za Hinu  nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti, pozivajući se na tajnost postupka.
“Računam s tim da će savezni ured za borbu protiv  korupcije za oko mjesec dana  sastaviti završno izvješće”,  procijenio je Suppan, uvjeren  da će rezultati istrage dovesti  do obustave postupka protiv  Sanadera.