Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Šest kategorija suvenira

04.02.2011. 23:00
Šest kategorija suvenira


Projekt “Suvenir Zadarske županije 2011. godine” osmišljen je tako da se na natječaj prijavljuju proizvodi podijeljeni u šet kategorija i to suveniri od pčelinjih proizvoda, suveniri od alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, suveniri od farmaceutsko-kozmetičkih proizvoda, suveniri od školjki, suveniri od maslinova ulja te ostali proizvodi, kazao je Nekić


Konferencija za  novinare na kojoj je bilo govora o raspisivanju natječaja  za suvenir Zadarske županije  održana je jučer u zadarskoj  Obrtničkoj komori. Na konferenciji su govorili Rade Nekić, predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije,  Darko Dujela, tajnik Udruge  te Ivo Marin, tajnik Obrtničke  komore Zadarske županije.
Prijave do 28. veljače
Nakon što je Marin istaknuo da je riječ o inicijativi  UIZ-a, koja je izuzetno pozitivna i jako dobro osmišljena zbog čega je Obrtnička  komora vrlo rado potiče, cijeli  smisao i program natječaja  predstavio je Rade Nekić.
– Projekt ‘Suvenir Zadarske  županije 2011. godine’ osmišljen je na način da se na  natječaj prijavljuju proizvodi  podijeljeni u šet kategorija i  to suveniri od pčelinjih proizvoda, suveniri od alkoholnih i  bezalkoholnih napitaka, suveniri od farmaceutsko-kozmetičkih proizvoda, suveniri  od školjki, suveniri od maslinova ulja te ostali proizvodi.  Paralelno s izborom za najbolji suvenir odabrat će se i  najbolji proizvođači suvenira.  U svakoj od grupa dodijelit će  se medalje ovisno o broju  prijavljenih suvenira, a najbolji od najboljih osvajaju  grand Prix i dvije Prix nagrade, pojasnio je Nekić, istaknuvši da će svaki proizvod  koji osvoji medalju dobiti i  prepoznatljivu markicu kako  bi se ubuduće mogla prepoznati kvaliteta među brojnim proizvodima koji  se pojavljuju kao suveniri Zadarske županije.
Istaknuo je također  da će se prijave na natječaj zaprimati do 28.  veljače i to na tri adrese: u Biogradu, Savska  6, u Suvenirnici Nekić u  Zadru u Ulici Elizabete  Kotromanić 7 te u veterinarskoj stanici kod  dr. Darka Dujele na  adresi Pašmanski prilaz  2.
Prijaviti se, kako je  istaknuto, mogu svi registrirani proizvođači  suvenira i svatko tko je član  UIZ-a.
Završna svečanost u  ožujku
– Prijaviti se mogu samo oni  koji legalno posluju i da su  njihovi proizvodi domaćeg i  prirodnog podrijetla. Da bismo cijelom projektu dali ozbiljnost, odredili smo simboličan iznos tako da troškove  žiriranja djelomično snosi i  podnositelj, odnosno proizvođač suvenira. Tako oni koji  na natječaj prijave jedan do  tri suvenira snose troškove od  75 kuna po suveniru, oni koji  prijave tri do šest suvenira  snose trošak od 60 kuna po  suveniru, dok oni koji prijavljuju više od sedam suvenira plaćaju 55 kuna po  jednom, naglasio je Nekić,  najavivši i završnu svečanost i  proglašenje najboljih koja će  biti krajem ožujka.
Kazao je također da se do  sad na natječaj, koji je objavljen od početka veljače, javilo tridesetak proizvođača, a  očekuje da bi ih do zaključenja natječaja trebalo biti stotinjak. Žiri za ocjenjivanje čini ukupno pet članova, zajedno s predsjednikom žirija, od kojih će jedan  član biti iz UIZ-a, jedan iz  Obrtničke komore, jedan će  član biti iz Turističke zajednice Zadarske županije, jedan će biti iz Zadarske županije, a u žiriju će biti i predstavnik Gospodarske komore  Zadarske županije. Osim toga, Nekić je istaknuo da će uz  ove članove u žiriju biti i jedan  član kojeg će UIZ imenovati  kao stručnu osobu za pojedine grupe suvenira, ali ova  osoba neće biti član žirija  nego će imati savjetodavnu  ulogu.
– Natjecanje za Suvenir Zadarske županije održavat će  se svake godine, a nadam se  da će na ovaj način ljudi  konačno dobiti pravi suvenir,  da će ovaj natječaj iznjedriti  suvenir koji će s pravom predstavljati suvenir Zadarske  županije, zaključio je Nekić.