Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svoje vino prodam na kućnom pragu

04.02.2011. 23:00
Svoje vino prodam  na kućnom pragu


Ja to radim s velikom ljubavlju i zaljubljenik sam u to, educirao sam se i idem i po svjetskim sajmovima, primjenjujem vrhunsku tehnologiju jer bez prave tehnologije nema rezultata, ali i sirovina mora biti vrhunska. Taj spoj sirovine i vrhunska tehnologija, tu je zagarantiran uspjeh da ćete imati kakvoću vrhunskih vina, naglasio je Stanko Čačić


Nedavno održana manifestacija 14. degustacija vina Sjeverne Dalmacije Vinkovo 2011. u Stankovcima, donijela je mnoge  pomake u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Kao i na  svim ovakvim vinskim manifestacijama, proglašeni su i  pobjednici u glavnim kategorijama za vina na tržištu i vina  u procesu proizvodnje, koji su  ove godine prvi put ocjenjivani  u skladu s Međunarodnim  pravilnikom o ocjenjivanju vina.
Šampionsku titulu u kategoriji crnih vina u procesu  proizvodnje osvojio je Stanko  Čačić iz Stankovaca za kupažu koja se, kako nam je  kazao, sastojala od merlota,  cabeneta sauvignona i malo  postotka syraha, koji su uzgojeni na stankovačkom području.
Zlato do zlata
– To su domaći vinogradi iz  ovdašnjeg stankovačkog vinogorja. To nisu velike površine  jer ja mali vinogradar i vinar,  odnosno podrumar. Bavim se  ovim poslom više iz ljubavi u  svoje slobodno vrijeme. Sada  sam u mirovini i posvećujem  se svojim vinogradima. Imam  tri vinograda i onda ih tetošim, mazim, pazim, kazao  nam je Stanko Čačić koji i  prije ove šampionske titule na  ovogodišnjem Vinkovu, osvajao mnoga priznanja za svoje  vino, kako crno, tako i bijelo.
– Posvetio sam se i podrumarstvu, u podrumarstvu sam  već godinama i postižem  značajne rezultate na natjecanjima i izvan Zadarske  županije. Na posljednjoj sam  tako Sabatini osvojio zlato i  srebro, a isto tako i u Polači na  posljednjoj manifestaciji-degustaciji Vincro 2010., gdje  sam za isto ovo vino osvojio  zlato, a i u Stankovcima sam s  bijelim vinom bio dobro plasiran, odmah do zlata, istaknuo je Čačić koji kaže da nema problema s prodajom vina  na tržištu, a dobar dio utroši i  u domaćinstvu.
– Ja i nemam neke velike  količine za prodaju. Više je to  za domaćinstvo. A ono malo  što bude viškova to prodam,  uglavnom po pristupačnoj cijeni jer ne volim nabijati cijene niti malo. Prodajem tu u  kući, nekad i punim boce sam,  napravio sam i svoje etiketice,  a prodajem uglavnom onako  u rinfuzi. Kako se kaže, prodaja na kućnom pragu. Ljudi  dođu, uzmu deset, dvadeset  litara, a neki i stotinjak, kaže  Stanko Čačić koji je s ovim  oblikom proizvodnje zadovoljan.
Vrhunska sirovina i  tehnologija
– Ja sam vam već u godinama, tako da nemam neke  planove da bih se širio i slično,  nego ću se zadržati na ovom  dok budem mogao ovako raditi. Hoće li tko od mojih  mlađih nastaviti, to zasad ne  znam i ne mogu o tome ništa  reći, ali uglavnom ja to radim s  velikom ljubavlju i zaljubljenik sam u to, educirao sam se  i idem i po svjetskim sajmovima, primjenjujem vrhunsku  tehnologiju jer bez prave tehnologije nema rezultata, ali i  sirovina mora biti vrhunska.  Taj spoj sirovine i vrhunska  tehnologija, tu je zagarantiran  uspjeh da ćete imati kakvoću  vrhunskih vina, naglasio je  Stanko Čačić iz Stankovaca.
 


Prijeti li nam “kriza punih bačava”




Ovogodišnje Vinkovo u Stankovcima održavalo se pod geslom  “Znanje+kvaliteta=tržište”. Opća je ocjena i organizatora i stručnjaka  da se na postizanju kvalitete učinilo mnogo i da se vina Sjeverne  Dalmacije pa tako i sa zadarskoga područja mogu pohvaliti često o  iznimnom kakvoćom o čemu svjedoče i nagrade na vinskim manifestacijama izvan županije. No, kako je istaknuo i načelnik općine  Stankovci, sljedeći korak na kojem se mora raditi je tržište.
– Cilj je da ta vina, naših, domaćih proizvođača stignu na tržište, da  stignu u restorane i markete i dalje. Jer cijela ova priča nema smisla ako  oni ne budu mogli plasirati svoja vina i ako im se ne pomogne da ih  plasiraju, ističe Baradić.
Proboj na tržište svakako će biti veliki sljedeći izazov za vinare  Zadarske županije u kojem će se uz kvalitetno vino morati poraditi i na  ostalim elementima koji su u trženju vina neizbježni. Neki poznati  proizvođači, poput Ivana Matoševića upozoravaju tako da Hrvatskoj  prijeti “kriza punih bačava”.
– Ona je već nastupila. Mnogo se investiralo u poticanje kapitalnih  ulaganja i sadnju vinograda gdje su napravljeni pomaci, što je dobro, ali  se s druge strane ni lipa nije uložila u brendiranje Hrvatske kao vinske  zemlje. Rezultat takve nepromišljene politike poticaja jest to da danas  imamo pune podrume vina, što može dovesti do toga da se uruši  kvaliteta vina, tako što bi se dio vinara opredijelio za proizvodnju  prosječnih vina. Zato su naši vodeći vinari posljednjih godinu dana  dinamizirali svoje aktivnosti s ciljem proboja na inozemno tržište  analizirajući modele kako su to radili drugi. Sada imamo jasnu sliku o  tome kako su radili oni koji su uspjeli i kako mi to trebamo napraviti. Već  imamo ljude koji znaju što treba učiniti, kao i model financiranja naših  aktivnosti, ustvrdio je Matošević koji svoja vina sve uspješnije izvozi i na  američko tržište. Mali proizvođači vina koji jedino i jesu zastupljeni na  zadarskom području morat će, također, naći načina odgovoriti ovim  izazovima, posebice ako se zna da oni pokrivaju pedeset i pet posto  ukupne vinske proizvodnje u državi.