Spor Kolana i Paga oko otpada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
I otpad iz Kolana mora poštovati granice i dogovore pa je iz Paga odselio u Novalju

Osam godina nakon što se Općina Kolan odvojila od Grada Paga još nije postignut dogovor o podjeli komunalne imovine. U Kolanu se nije čekao dogovor s Pagom i utemeljeno je Komunalno društvo Kolan koje je na svojem području počelo s naplatom vode i odvoza otpada.

Kolanjski otpad na području Paga

No, upravo je s otpadom nastao problem. Komunalno društvo Kolan je otpad sa svojeg područja ostavilo na području grada Paga što je podiglo na noge pašku gradsku upravu.

- Kolan nema odlagalište i otpad iz Kolana se dovozio na područje grada Paga. Otpad je stavljen i na privatnom zemljištu. Tražili smo da se otpad očisti, a Komunalnom društvu Kolan smo zabranili odlaganje otpada na našem području, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Gradonačelnik Fabijanić smatra da se prije odluke o osnivanju Komunalnog društva Kolan trebao postići dogovor o podjeli komunalne imovine i tako bi se izbjegli problemi i s odlaganjem otpada.

- Predlagali smo razna rješenja, ali predstavnici Općine Kolan su uvijek u prvi plan stavljali granice između Paga i Kolana. Granice je utvrdio Sabor i njih treba poštovati, a to znači da granice ne mogu biti prepreka za dogovor o podjeli komunalne imovine, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Otpad ostavljen na području grada Paga je odvezen, a u Komunalnom društvu Kolan smatraju da se mogao postići dogovor o odlaganju otpada.

- Bili smo spremni platiti Gradu Pagu korištenje odlagališta, ali nismo naišli na razumijevanje. Zbog toga smo potpisali ugovor s Gradom Novaljom i tako smo riješili problem odlaganja otpada s područja Općine Kolan, rekao je Željko Gligora, direktor Komunalnog društva Kolan.

Gligora smatra da će se s predstavnicima Komunalnog društva Pag i Grada Paga morati nastaviti pregovori o podjeli komunalne imovine.

(Ne)prihvatljivi prijedlozi

- Treba riješiti problem vlasničkog udjela Općine Kolan u Vodovodu Hrvatsko primorje. Općina Kolan ima osam ili devet posto vlasništva i to treba provesti. Gradu Pagu smo dostavili prijedlog sporazuma o podjeli komunalne imovine, ali naš prijedlog nije prihvaćen, rekao je Željko Gligora.

Gradonačelnik Ante Fabijanić smatra kako su se problemi mogli riješiti, ali su predstavnici Općine Kolan nepopustljivi u svojim stavovima.

- Ne želimo sukobe s Općinom Kolan. Predložili smo sporazum kakvog je Grad Pag postigao s Gadom Novaljom kada se Novalja odvojila od Paga, ali u Kolanu takav sporazum nisu prihvatili. U Kolanu se inzistira na promjeni granica, a to ne može biti tema rasprave jer granice određuje Sabor, a ne Grad Pag i Općina Kolan, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Općina Kolan se od Grada Paga odvojila 2002. godine, no još nisu riješeni problemi razgraničenja, podjele komunalne imovine i svega što su dvije jedinice lokalne samouprave trebate riješiti u postupku odvajanja.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno