Vinkovo vinarima

Slika korisnika admin
Autor: 

Kakva je vrijednost 15 godina trajanja stankovačke priredbe „Vinkovo" upita me novinar Neno Marčina.

Nastojanje četvorice općinskih djelatnika s marljivim načelnikom Željkom Baradićem na čelu zajedno s poljodjelskom službom, posebice agronoma Zvonimira Vlatkovića, Gojka Kasapa i Zdravka Bušića urodile su plodom. U nešto više od tri zapovjedna mandata uspijevaju uz pomoć neumornog ravnokotarskog serdara Rade Bobanovića održati vrlo vrijednu i važnu vinsku priredbu.

Na Vinkovo 2012., čak 76 vinara za crna vina i 50 za bijela vina uz 53 posebnih nositelja odličja za vina na tržištu, dobilo je priznanje za kakvoću .

Izvorni kultivari babić, maraština, debit, trbljan, mali plavac, gegić i novouvedene i prilagođene svjetske kultivare merlot, syrach, cabernet sauvignon, grenach, ugny blanch podloga su vrhunskim vinima u jednom od najboljih vinogradarskih položaja na svijetu,

Ova priredba dobiva novu dimenziju, jer osim stručnjaka, posebno povjerenstvo samostalno ocjenjuje sva vina sastavljeno od predstavnika potrošača iz redova tzv. dobrih pilaca i vinoljubaca.

Da bi se priredba dalje razvijala potrebno je organizaciju vinske priredbe prebaciti na posebnu udrugu. Za svakog natjecatelja, osim podataka o mjestu, godini i sorti grožđa treba upisati i broj trsova i položaj vinograda, i rangirati podrum. Upisati količinu i zalihe proizvedenog vina i dosadašnje ocjene dobivene na različitim vinskim priredbama.

Prije ocjene struke treba rangirati ocjene pilaca, a  potom struke. Važniji su pilci jer oni predstavljaju tržište.

Dobra bi bilo ostvariti i mogućnost kupnje nagrađenih vina na mjestu događaja.

Eto moj Marčina ako smo, kako kažu mnogi sudionici uspjeli samo odijeliti vino od kvasine, dobili smo dva vrijedna proizvoda i stvorili uvjete za promicanje vinske kulture, a to je već jako puno.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno