Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Gangnam Style gurnuo u drugi plan

Autor: Novi list

04.02.2013. 23:00
Gangnam Style gurnuo u drugi plan


Iznimno uspješan, agresivan, naglašeno sportski izgled uz kvalitete već dokazane kod “običnih” modela najavljuje jako dobar uspjeh druge generacije KIA Pro Ceeda


KIA Pro Ceed druge generacije je definitivno spreman za novo osvajanje europskih prometnica. Sasvim sigurno i hrvatskih jer je u prethodnoj, svojoj prvoj generaciji bio jedan od najprodavanijih sportski orijentiranih, trovratnih kompakata. Obožavali su ga posebno mlađi vozači, no nije bio stran ni nešto starijima, generaciji koja se nalazi u godinama kada posrnuli libido jako dobro liječi limena sportska elegancija.
Novi Pro Ceed je u odnosu na prethodnika iznimno napredovao. Jer, dok smo kod prethodnika svjedočili uspješnoj preobrazbi klasičnog modela s pet vrata, u ovom je slučaju riječ o jednom od najuspješnije oblikovanih sportskih kompakata. Iznimno agresivne maske, sjajne bočne linije, moćnih 18-colnih naplataka te dimenzija pneumatika 225/40 R18 ispod kojih se kriju crvena kočiona kliješta s ventiliranim diskovima – ispred promjera 300, a straga 262 mm kao i stražnji kraj s lijepo oblikovanim, velikim svjetlima primjer su oblikovanja što sve ističe, ali ni u jednom detalju ne pretjeruje.
Unutrašnjost će također, prema najavama jer dostupnih fotografija još uvijek nema, biti naglašeno sportska, s profiliranim sjedalima, alu-papučicama i čitavim nizom atraktivnih detalja.
Prema dostupnim podacima Pro Ceed će koristiti 1,6-litreni benzinski motor snage 207 KS. Više je nego sigurno da će mu osiguravati sjajnu dinamiku, a podaci kazuju kako mu je da bi od 0 stigao do 100 km/h dovoljno svega 7,9 sekundi.
KIA Pro Ceed se proizvodi u slovačkoj Žilini, a prema najavama u prodaji će se naći već u svibnju. Cijena bi mu se za verziju s opisanim motorom trebala kretati u zoni najskupljih primjeraka Ceeda, negdje oko 190 tisuća kuna, a pretpostavlja se kao će se u prodaji naći i s umjerenijim motorima, pa tako i prilagođenije cijene. To bi posebno veselilo mlađu publiku koju ovakvi automobili posebno uzbuđuju, no džepovi su im u pravilu ipak prazniji.
Već i na prvoj prezentaciji Pro Ceed je tako oduševio, pa mnogi predviđaju kako će postati i znatno veći korejski hit no što je to donedavno bio neprikosnoveni Gangnam Style.