Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kotromanović ne želi tajne

Autor: Danko Radaljac

04.02.2013. 23:00
Kotromanović ne želi tajne


Nabava rezervnih kotača za avione označava se “tajnom”, iako za takvo što nema nikakve potrebe. Na internetu se može pronaći koliko često treba mijenjati takvu opremu na avionima, pa tajnost nije potrebna


Izvještaj Transparency Internationala o obrambenim sektorima u svijetu dignuo je poprilično prašine. Iako je Hrvatska ocijenjena C oznakom, čime ispada da je obrambeni sektor transparentniji nego brojni drugi u Lijepoj Našoj, neke zamjerke bile su velike. Prije svega se to odnosi na tajnost i netransparentnost vojnih nabava.
Tako se u izvještaju spominjalo kako je manje od deset posto nabava odrađeno u potpunosti kroz javne otvorene tržišne nabave. Također, napomenuto je da veliki broj natječaja nosi oznaku “tajno”, iako nije postojala potreba. No, kad se pogledaju prošlogodišnje statistike kao i projekcije za ovu godinu, ministarstvo pod ravnanjem Ante Kotromanovića već je napravilo dodatni zaokret prema transparentnijim nabavama. Uostalom, ministar već godinu dana transparentnost i uvođenje reda u nabavama iznosi kao jedan od glavnih ciljeva svojeg mandata.
Tako već u 2012. godini tek 1,9 posto nabava obavljeno je direktnim pogodbama. Radi se o iznosu od nešto malo više od 30 milijuna kuna. S druge strane, nabave provedene izuzećem od Zakona o javnoj nabavi (ZJN), a to su one koje se označavaju “tajnima”, iznosile su čak oko 840 milijuna kuna, odnosno oko 53 posto. A već je to bilo smanjenje u odnosu na prethodne godine.
Najprimjetljiviji zaokret bit će vidljiv ove godine. Prema Planu nabave, koji se temelji na dobivenim proračunskim sredstvima, MORH bi trebao obaviti nabave usluga i materijalnih dobara u iznosu od 1,18 milijardi kuna. Na tajne nabave, one koje ne idu po ZJN-u, ovaj put će se dati “samo” 234,3 milijuna kuna. To iznosi nešto malo manje od 20 posto ukupnih sredstava i prvi je rapidni pad tajnih nabava u posljednjih desetak godina.
Iako se ne treba previše zanositi jer i s ovim postotkom MORH je daleko od država koje se doživljavaju najtransparentnijima, pomak je svakako za pohvalu. Obrambeni stručnjaci smatraju kako taj postotak bez ikakvih problema i bez ikakvih ugroza nacionalne sigurnosti može ići i ispod deset posto. No, obrambena struktura u Hrvatskoj ima dvije loše ostavštine prošlosti. Prva je još komunistička, kad se smatralo da javnost ne treba znati što se uopće nabavlja i po kojoj cijeni za tadašnju JNA, a druga je ratna ostavština. Tada se, zbog međunarodnog embarga, nije niti smjelo izlaziti u javnost s nabavama vojne tehnike.
Kako je dobar dio ljudi u MORH-u stasao u tim vremenima, po navici se velik broj nabava označava tajnima. Primjerice, nabave rezervnih kotača za avione označavaju se “tajnima”, iako za takvo što nema nikakve potrebe. Na hrpi javnih stranica na internetu se može pronaći koliko je često potrebno mijenjati takvu opremu na avionima, pa nikakav razlog za tajnost takvih nabava ne može biti razumski opravdan. Navika je gadna stvar.