Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Lupino: Spremam se ponovno osvojiti Ameriku

Autor: Krešimir Bukvić

04.02.2013. 23:00
Lupino: Spremam se ponovno osvojiti Ameriku


New York često posjećujem, uostalom imam i dvojno državljanstvo. Zadnji put sam bio baš u vrijeme kada je harao uragan Sandy, a nisam propustio priliku ni otići na glasovanje i svoj glas dati Obami. Iako New York nije više ono što je nekad bio, puno je konzervativniji nego u vrijeme, dok sam ja tamo živio, i dalje je svjetski centar broj jedan za umjetnost


Slavni hrvatski fotograf i umjetnik Stephan Lupino sredinom svibnja izložit će šest svojih radova u poznatoj newyorškoj galeriji Ralph Pucci. Na križanje 18. i 5. avenije, lokacije spomenute galerije, u newyorškim umjetničkim krugovima cijenjene prije svega zbog promocije dizajnerskog namještaja, hrvatski umjetnik odnosi dvije skulpture, dva crteža i dva križa.
– Ova mi izložba puno znači, New York je grad u kojem sam počeo graditi svoju karijeru i postigao profesionalni uspjeh pa je moj novi odlazak “preko bare” na neki način povratak “Velikoj jabuci”. Ovaj put skupna izložba, zajedno s petoricom drugih svjetskih umjetnika, a onda, nadam se, nakon toga i samostalna izložba, ističe Lupino.
Dvije godine pripreme
Pripreme za izložbu počele su, kako dodaje, još prije dvije godine, kada je u okviru jednog od svojih brojnih posjeta New Yorku, zaključio da je došlo vrijeme za prezentaciju svoje nove životne preokupacije – izrade skulptura i namještaja u jednom od najvećih svjetskih centara umjetnosti i dizajna.
– New York često posjećujem, uostalom imam i dvojno državljanstvo. Zadnji put sam bio baš u vrijeme kada je harao uragan Sandy, a nisam propustio priliku ni otići na glasovanje i svoj glas dati Obami. Na realizaciji ove izložbe sam počeo raditi prije nešto više od dvije godine, željan se predstaviti američkoj publici sa svojim novim radovima. Drago mi je što su pripremne radnje pri kraju i što će moji radovi uskoro pravac SAD, naglašava Lupino.
Od šest eksponata, neki su već gotovi poput stolca Mao Ce Tung i skulpture Venera, dok upravo dovršava skulpturu Fire Woman koju izrađuje u bronci.
– Iako New York nije više ono što je nekad bio, puno je konzervativniji nego u vrijeme dok sam ja tamo živio, i dalje je svjetski centar broj jedan za umjetnost. Konzervativizam koji potresa cijeli svijet nije nažalost mimoišao ni njih. Umjetnička scena nije više tako jaka, tako slobodna, a ni masivna. Osamdesetih godina umjetnici su dominirali centrom grada, a sada su najprestižnije lokacije zaposjeli poslovni ljudi, a umjetnici su se pod pritiskom velikih najamnina prostora za život i rad raštrkali po periferiji grada, ističe Lupino.
Dosta mu je golih ljepotica
U New York se trajno ne bi vratio živjeti, priznaje, no rado će otići i po nekoliko put godišnje, pogotovo ako ima dobar profesionalni motiv. U međuvremenu najpoznatiji hrvatski fotograf i sve cjenjeniji umjetnik u svojoj domovini radi na monografiji Hvara, a u pripremi su i fotografije virskih lanterni. Na pitanje što je s obnaženim ljepoticama, jer ipak, one su ga proslavile, dodaje da mu ih je dosta.
– Ne zanimaju me više sponzoruše, ističe kroz osmijeh Lupino.
No ta ga odluka ipak nije spriječila da na nedavnom putovanju na Tajland, gdje se zimi odmara već godinama i uživa u suncu i moru dok su ovdje temperature ispod nule, ne “prokrstari” dobro odmaralištem Surin Beach u Bangtau u potrazi za kakvom egzotičnom lokacijom i ljepoticom čije bi čari rado vidjeli i njegovi zemljaci.
– Ma sve je to tek tako, zabave radi. Tajland je prekrasan, tamo punim baterije, odmaram se i kupam i ako mi nešto zanimljivo zapadne za objektiv, ne libim se upotrijebiti ga, zaključuje kroz smjeh Lupino.