Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nora može u Philadelphiju

Autor: Vedrana Simičević

04.02.2013. 23:00
Nora može u Philadelphiju

Foto: PIXSELL



Liječnici koji trenutno liječe Noru Šitum u kontaktu su s liječnicima u SAD-u. U KBC-u Zagreb od jučer se provodi zatražena dodatna obrada pacijentice po njihovoj preporuci


Čini se da više nema financijskih prepreka da petogodišnja Nora Šitum koja boluje od akutne limfoblastične leukemije u petak zajedno s roditeljima krene na eksperimentalnu terapiju u Dječju bolnicu u Philadelphiji.
Iz udruge “Hrabro dijete” koja vodi kampanju potvrdili su nam jučer popodne da se cifra prikupljena putem humanitarnog telefona, te dva žiro računa popela do 3 milijuna kuna, te da će do danas najvjerojtanije na ovaj način biti prikupljen i cijeli iznos od 3,3 milijuna kuna koliko iznosi trošak eksprimentalnog liječenja u Philadelphiji.  
Danas će se javnosti na presici s najnovijim informacijama, između ostalih obratiti i Norina majka Đana Atanasovska Šitum, te predsjednica udruge roditelja i djece oboljele i liječene od malignih bolesti “Hrabro dijete” Jasminka Žužić. Iz HZZO-a su jučer potvrdili da su zaprimili zahtjev Referentnog centra KBC-a Zagreb za liječenjem Nore Šitum, te je on ušao u hitnu proceduru odlučivanja.
HZZO navodi da će najdulje u roku 48 sati odlučiti o zahtjevu. Liječnički konzilij koji trenutno liječi Noru Šitum priopćio je da su u stalnom kontaktu s liječnicima u Philadelphiji, te da se na KBC-u Zagreb provodi zatražena dodatna obrada pacijentice po njihovoj preporuci. Na osnovu tih rezultata, hrvatski i američki liječnički konzilij zajedno će odlučiti o svim mogućim terapijskim modalitetima u daljnjem liječenju Nore Šitum.
Dirljivim pismom zahvale javnosti se obratio i Norin otac Ivica koji je opisao i dio kalvarije koju je obitelj proživljavala.
– U prvim mjesecima lječenja, kao posljedicu kemoterapije, Nora je imala i moždani udar te provela nešto manje od dva tjedna u komi na jedinici intezivnog lječenja u KBC Rebro. Nakon kome se pojavljuje i epilepsija, te ADHD (promjena oblika ponašanja i pažnje), tako da liječnici i sestre bez našeg danonoćnog prisustva nisu mogli vršiti neke zahvate, te nam dodjeljuju sobu s krevetom za roditelje. Početkom ove akcije mene je zapao lakši dio, pa sam ostao s Norom, a Đana je s našim prijateljima krenula u prikupljanje pomoći. Strašni lav se nikada nije mogao prilagoditi injekcijama pa, ma koliko oslabila, nas je uvijek trebalo 4-5 da je savladamo. Kada bi u sobu ušli liječnici ili tete, to bi bio znak opasnosti i poziv na oprez koji bi većinom završavao izlijevom bijesa, naročito ako bi joj se netko obratio. Vrlo brzo smo to skužili pa su tete i lječnici odlučili šutke ulaziti i obraćati se uglavnom nama roditeljima. Kad bi Nora uvidjela da joj ne prijeti opasnost od igle, zagrlila bi ih ili poljubila što ustvari pokazuje njenu pravu narav. Bez obzira na sve proživljeno i veliki trud liječnika, nismo uspjeli savladati podmuklu bolest pa smo jedinu nadu našli u klinici u Philadelphiji, naveo je između ostalog Ivica Šitum u pismu dodavši da im je ljubav dala snagu da po tko zna koji put krenu u borbu za život.


 TATA IVICA: HRVATSKA IMA VELIKO SRCE I DUŠU




Zahvalivši se svima koji su im pomagali u liječenju i sudjelovali u prikupljanju novaca, Norin tata Ivica na kraju pisma je zaključio: “Hvala Bogu što živimo u Hrvatskoj, zemlji čiji je kreditni rejting “smeće” i šaljemo poruku cijelome svijetu. Možda smo mali i siromašni, možda nemamo standard kao Zapad, ali za svoju djecu izvlačimo zadnji novčić iz džepa jer imamo dušu i srce veće od kreditnog rejtinga Švicarske”.