Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pljuvanje, psovanje, lavež, svakodnevni u učionicama

Autor: Ingrid Šestan Kučić

04.02.2013. 23:00
Pljuvanje, psovanje, lavež, svakodnevni u učionicama


Pokrenuli smo peticiju kojom od nadležnih vlasti tražimo bolji sustav sprečavanja nasilja u školama i bolji sustav učinkovitih pedagoških mjera, kažu nastavnici


Učenici laju, mijauču, izvode bit-boxing, pjevaju, neartikulirano se glasaju ili pak iz zabave učenik gura u nos tehničke olovke isprobavajući koliko ih može odjednom ugurati, dok njegov kolega nakon loše ocjene iz testa baca stolicu i lupa šakom po stolu uz psovanje. Iako nabrojani primjeri zvuče pomalo nevjerojatno, prema tvrdnjama profesora na forumu Udruge Nastavnici organizirano ovakvi su slučajevi svakodnevna pojava u hrvatskim učionicama. Štoviše, kaže predsjednik Udruge Dalibor Perković, nastavnici se svakodnevno susreću s daleko težim i nevjerojatnijim situacijama.
Ima čak i samoozljeđivanja
– Na žalost pojave neprimjerenog ponašanja česte su, ali ne želi svaki nastavnik javno iznijeti što je doživio. Primjerice, znam slučaj jedne hrvatske škole u kojoj je učenik urinirao u akvarij i to nije izašlo u javnost, već mi je to ispričala nastavnica te škole, ističe Perković.
Prema onome što pišu hrvatski nastavnici na forumu pljuvanje, uništavanje imovine, dolazak u alkoholiziranom stanju na nastavu, slušanje glazbe za vrijeme sata, psovanje nastavnika, pa čak i samoozljeđivanje pojave su koje su zajedničke gotovo svim školama u Hrvatskoj, a prisutne su već od najnižih razreda osnovne škole. Okupljeni nastavnici na forumu čak su si dali truda i uz prepričavanje neugodnih događaja s nastave analiziraju i obitelj iz koje neposlušan učenik dolazi, a takva je analiza pokazala da velik broj glavnih aktera neprimjerenog ponašanja dolazi iz dobrostojećih i brižnih obitelji.
Jedva ih razdvoje
Nerijetko, tvrde nastavnici na forumu, roditelji ne žele prihvatiti činjenicu da im se dijete neprimjereno ponaša te se bezrezovno zauzimaju za njega. Opisujući primjere iz svoje škole jedna od nastavnica navodi kako je učenik škarama prijetio jednoj učenici da će ju ošišati, te kako je isti učenik uhvaćen da je donio nož u školu, a opisujući pak drugi slučaj ista nastavnica navodi primjer da je učenik prvog razred osnovne škole uletio u zbornicu i rekao svim nastavnicima: “Mrš u pm!”.
– Isti učenik na velikom odmoru lupa glavom drugog učenika u pod, dežurni nastavnik jedva razdvaja napadnuto dijete od njega. Učenik šeta po razredu, vrišti, odbija raditi pod satom, psuje, udara druge učenike čime stigne – prepričava nastavnica.
Ono što predstavlja problem, pojašnjava Perković, nije samo neprimjereno ponašanje učenika, već i činjenica da zbog nefunkcioniranja sustava nastavnici ništa ne mogu napraviti.
– Upravo iz toga razloga pokrenuli smo peticiju kojom od nadležnih vlasti tražimo bolji sustav sprečavanja nasilja u školama. Želimo sustav učinkovitih pedagoških mjera za koje se nadamo da će pomoći u vraćanju reda u hrvatske odgojno-obrazovne ustanove. Do sada smo prikupili više od 7 tisuća potpisa nastavnika iz cijele Hrvatske, što znači da je 15 posto hrvatskih nastavnika potpisalo peticiju, a potpisi stižu i dalje. Samo u zadnjih mjesec dana odazvalo se petstotinjak nastavnika, kaže Perković.
Nastavnici sakupljaju potpise potpore
Međutim unatoč sve većoj potpori zahtjevima Udruge resorno Ministarstvo, kaže Perković i dalje šuti.
– Bili smo na sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i predali smo 6.600 potpisa, koliko ih je tada bilo. No, shvatili smo da je svrha sastanka bila samo da nas se “umiri”, a ne da se nešto i postigne. Na razgovoru koji je trajao sat i pol rečeno nam je da se Zakon o odgoju i obrazovanju više ne može mijenjati, nego treba napisati novi, da učitelji “nisu stručni procijeniti koga se treba ukloniti iz razreda” i da o svemu treba provesti dugu javnu raspravu kako se rješavanjem starih, ne bi stvorili novi problemi. S obzirom da sastanak nije završio nikakvim konkretnim zaključcima zatražili smo pismeno očitovanje o našim prijedlozima, ali do danas odgovor nije stigao, kaže Perković.
Dodajući da Udruga trenutno ne može ništa učiniti osim nastavljati skupljati potpise potpore i javno istupati Perković navodi kako je pitanje hoće li Ministarstvo ostati tvrdoglavo u svojem stavu koji je protiv logike i ljudi.
 – Istina je da su izbori daleko, ali ako cijela ova akcija padne u zaborav i ništa se ne promijeni uoči izbora sve ćemo ponovo aktualizirati i pokazati koliko se napravilo, zaključuje Perković.


Traži se suspenzija učenika




S obzirom da prema postojećoj zakonskoj regulativi nastavnici ni zbog kakvog prijestupa ne mogu udaljiti učenika koji ometa redovan rad škole, peticijom Udruge Nastavnici organizirano traži se uvođenje suspenzije učenika sa sata, udaljavanje s nastave na jedan, dva ili više dana, ukidanje obveze da se pedagoške mjere provode kao upravni postupak i izmjena zakonske odredbe po kojoj ukori i druge pedagoške mjere vrijede samo tekuću školsku godinu.