Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Seizmolozi podsjećaju: Ne postoji prognoza potresa

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

04.02.2013. 23:00
Seizmolozi podsjećaju: Ne postoji prognoza potresa


Tu nema pravila, a jedini je način da se zaštitimo kvalitetna gradnja objekata, objašnjava Ivo Allegretti, dežurni seizmolog Seizmološke službe Hrvatske


Novi jači potres uzdrmao je jučer ujutro Dalmaciju, dobro protresavši Split i Trogir. Epicentar potresa bio je na 45 kilometara dubine, s magnitudom 4,1 prema Richteru. Epicentar potresa bio je 16 km sjeveroistočno od Splita u okolici Muća, a osjetio se u Kninu, Drnišu i na srednjedalmatinskim otocima.
To je već treći i najjači potres u posljednjih 18 dana, s epicentrom u istom mjestu. Prije tri dana Seizmološka služba zabilježila je umjereni potres jačine 3,2 stupnja po Richteru, koji se osim u Dalmatinskoj zagori, osjetio se u obalnim područjima od Splita do Šibenika, a 17. siječnja isto je područje pogodio potres jačine 4,2 stupnja po Richteru.
Pojačana seizmička aktivnost na području Dalmacije, kažu seizmolozi, posljedica je tektonske aktivnosti između afričke i europske ploče, a znači li to da moramo računati s novim potresima, ne žele prognozirati.
– Potresi se stalno događaju, a ovi u Splitu nisu jedini. Neki dan imali smo potrese u Koruškoj, Klagenfurtu, pa u Crnoj gori, na granici s BiH…. Potresi su stalna pojava. Mnoštvo je onih slabih koje i ne osjetimo, a ovi jači, logično, izazivaju veću pažnju – objašnjava Ivo Allegretti, dežurni seizmolog Seizmološke službe Hrvatske.
Na temelju učestalosti potresa u nekom području ne mogu se, podsjeća Allegretti, davati nikakve prognoze. “Prognoza potresa se ne radi, a tragedije koje se događaju u svijetu dokaz su da nismo na repu događaja”, veli ovaj seizmolog. Potresi se, kaže, pojačavaju s vremena na vrijeme kao posljedica tektonske aktivnosti na Mediteranu, gdje dolazi do dodira afričke i europske tektonske ploče. Kolizijom ploča prenose se sile, a nakupine energije u stijenju se povremeno oslobađaju, kao što je bio slučaj jučer kod Muća, tumači Allegretti.
Učestalost potresa ne znači ništa u smislu prognoze novih.
– Tu nema pravila, a jedini je način da se zaštitimo kvalitetna gradnja objekata. Imamo novu seizmičku kartu koju graditelji sada mogu uvažavati, a građanima možemo savjetovati da u slučaju prirodne katastrofe nastoje osigurati sebe i svoje bližnje tako što će stati na zaštićeno mjesto u objektu, uz noseće zidove, a nikako na balkone, stube ili liftove. U slučaju jakog potresa treba izaći čim prije van, i to na adekvatnu udaljenost od bilo kakvog objekta koji bi se uslijed potresa mogao srušiti – zaključuje Allegretti.