Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vransko jezero – dom ugroženih i rijetkih ptica

Autor: Hina (H)

04.02.2013. 23:00
Vransko jezero – dom ugroženih i rijetkih ptica

Foto: Zvonko KUCELIN



Svjetski dan vlažnih staništa “Vransko jezero” obilježava manifestacijom “Maskenbal ptica”


Park prirode “Vransko jezero” na Svjetski dan vlažnih staništa u subotu, 2. veljače, uvršten je na Ramsarski popis vlažnih područja od međunarodne važnosti, kao peto takvo područje iz Republike Hrvatske. Na popisu Ramsarskih područja iz Hrvatske su još Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, delta Neretve i Crna Mlaka.
– Zadovoljavajući šest od ukupno devet kriterija tog najstarijeg međunarodnog sporazuma sklopljenog isključivo radi zaštite ekosustava, od 2. veljače i Park prirode ‘Vransko jezero’ našao se na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica, ističe ravnatelj Javne ustanove Park prirode “Vransko jezero” Ivica Prtenjača.
Predstavljajući središte biološke raznolikosti šireg područja regije, ovo, uz Deltu Neretve, najveće močvarno područje istočne obale Jadranskog mora, svoju međunarodnu važnost zahvaljuje specifičnom geografskom i klimatskom položaju koji podržava važna i rijetka staništa, muljevite obale, poplavne livade i nepregledne tršćake, kao i najveću površinu otvorene vode, važno stanište za zimovanje ptica. Vrijednost tek malenog ostatka nekad ogromnog prostranstva Vranskog blata – poplavnog područja obraslog visokom trskom, prepoznata je još 1983. godine kada je sjeverozapadni dio proglašen Ornitološkim rezervatom, a cijelo Vransko jezero proglašeno Europski važnim područjem za ptice.
Ravnatelj Prtenjača ističe da Hrvatska može biti ponosna na trenutni i budući uloženi trud te doprinos očuvanju tog parka, najvećeg hrvatskog prirodnog jezera te u svjetskim razmjerima vrijednog prirodnog resursa.
Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače jer je na taj dan 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti močvarnih (vlažnih) područja od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Ovogodišnji slogan Svjetskog dana vlažnih staništa je “Močvare čuvaju vodu”, a Park prirode “Vransko jezero” obilježava ga od 28. siječnja do 12. veljače manifestacijom “Maskenbal ptica”, u suradnji sa učenicima i profesorima lokalnih osnovnih škola.
Proslavu proglašenja Ramsarskim područjem Parka prirode Vransko jezero najavljuje za kraj ožujka, kada će organizirati višednevnu svečanost – “Festival ptica” u Ornitološkom rezervatu Parka.


60 posto ukupne faune ptica Hrvatske




Svoj dom, tijekom barem jednog dijela životnog ciklusa, na Vranskom jezeru je pronašlo 60 posto ukupne faune ptica Hrvatske, njih 255 različitih vrsta. U bogatstvu biološke raznolikosti, koja u Hrvatskoj još uvijek ukazuje na očuvanost i kvalitetu prirodnog okoliša, kriju se i podaci o njihovoj sve većoj ugroženosti – čak 136 vrsta ptica ugroženo je na globalnoj, europskoj ili nacionalnoj razini, dok je za pojedine vrste, čaplju dangubu i malog vranca ovo područje jedino preostalo gnjezdilište u Hrvatskoj.