Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Podići svijest o prevenciji i “srušiti mitove o raku”

04.02.2014. 23:00
Podići svijest o prevenciji i “srušiti mitove o raku”


Povodom jučerašnjega Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava svake godine 4. veljače, Zavod za javno zdravstvo Zadar organizirao je prigodnu akciju kojom se Zadranima željelo ukazati na važnost preventivnih pregleda u sprječavanju nastanka ove bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj oboli oko 21 tisuća ljudi, a umre oko 13.500.
U prostoru Trgovinskog centra na Relji između 10 i 12 sati djelatnici Službe za socijalnu medicinu i javno zdravstvo zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo dijelili su građanima promotivne materijale i odgovarali na pitanja, te davali savjete o malignim bolestima koje su i u Hrvatskoj i u svijetu najznačajniji javnozdravstveni problem.
Poseban naglasak ovogodišnje akcije bio je na tri nacionalna programa ranog otkrivanja ove bolesti – rak dojke, rak debelog crijeva i rak vrata maternice. Ovom prigodom svi zainteresirani mogli su izmjeriti svoj indeks tjelesne mase (ITM) čije su povišene vrijednosti jedan od faktora rizika za nastanak raka.
Inače, Svjetski dan borbe protiv raka ima za cilj promovirati aktivnosti koje se provode kako bi se smanjilo globalno opterećenje bolešću kao što je rak, podigla razina svijesti o ovoj bolesti, prevenciji, ranom otkrivanju te mogućnostima izlječenja. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka je „Srušiti mitove”, a odnosi se na cilj 5. Svjetske deklaracije o raku kojom se žele razjasniti stanoviti mitovi i zablude o raku.