Dvojezične ploče stižu u Gračac, Turbić tražila odgodu postavljanja

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Diljem Hrvatske uskoro će se postaviti još dvojezičnih ploča na latinici i ćirilici i to u 22 mjesta, 13 godina otkako je donesen zakon koji to propisuje.

Objavljeno je to nakon što je početkom tjedna postavljena dvojezična ploča na samom ulazu u Općinu Donji Lapac.

U Zadarskoj županiji, gdje ukupno živi 4,8 posto pripadnika srpske nacionalne manjine, dvojezične ploče namjeravaju se postaviti u Općini Gračac. U ovoj Općini prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 2118 stanovnika, pripadnika srpske nacionalne manjine, što u postocima iznosi 45,16 posto.

Slijedom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ukoliko na području jedinica lokalne samouprave živi minimalno 1/3 stanovnika pripadnika jedne nacionalne manjine, odnosno 33,3 posto, trebalo bi uvesti dvojezičnost, te postaviti table na latinici i ćirilici.

Nataša Turbić, načelnica Gračaca, kazala je kako uvođenje dvojezičnih tabli na području općine nije novost, ali i kako su oni prije nekoliko dana uputili dopis Ministarstvu uprave u kojem su ih zamolili da im daju vremena za uvođenje istih.

- Trebamo kao zajednica biti zreli za provođenje ove odluke. Pod prisilom ništa dobro se ne može dogoditi, jer smo već i sami bili svjedoci onoga što se dogodilo u Vukovaru kada su prisilno postavljene dvojezične ploče, istaknula je Turbić.

- Mi to želimo učiniti bez ikakvih incidenata, na mirni način. Kao lokalna samouprava to moramo učiniti po zakonu, pojasnila je.

- Ljude treba na to pripremiti, pojasniti im prava nacionalnih manjima. Uostalom, u protekla dva mandata SDSS je bio na vlasti u Gračacu pa ni oni to nisu napravili, kazala je Turbić.

- Nitko od pripadnika srpske nacionalne manjine nije postavio pitanje uvođenja dvojezičnih natpisa, pa čak ni kada su imali većinu u Općinskom vijeću. Ljudi dolaze da im se pomogne oko egzistencijalnih problema, asfaltiranje puta, zbog bolje prometne povezanosti nekog naselja i slično, a ne zbog postavljanja dvojezičnih tabli, naglasila je načelnica Nataša Turbić.

Od spomenutih 22 mjesta u kojima će uskoro biti postavljene dvojezične ploče, jedino je izuzet Vukovar, i to odlukom Ustavnog suda.

Od ostalih gradova i općina u Zadarskoj županiji gdje su Srbi veća nacionalna manjina, su Obrovac u kojemu ih, prema posljednjem popisu stanovnika živi 31,44 posto, te Benkovac gdje ih je 13,78 posto. No, prema navedenim podacima pripadnici srpske nacionalne manjine ne čine minimalno jednu trećinu ukupnog broja stanovnika, te prema Ustavnom zakonu, na području grada Obrovca, kao ni Benkovca, nemaju pravo za uvođenje dvojezičnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Razumna i smirena načelnica,gđa Turbić, dobro promišljanje.