Visoka za niske udarce

Slika korisnika admin

Inauguracija izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović se bliži, a tenzije sve više rastu. Rezidencija u Visokoj 22 otvorila se za niske udarce... Uhvatila se novoizabrana predsjednica u klopku koju je dijelom sama sebi postavila. Drugim dijelom je Vlada u nju stjerala ispunivši joj munjevito predizbornu želju i tobože velikodušno dajući mogućnost da održi obećanje puno puta uzvikivano pred biračima.

Kao nova priča oko Visoke pojavljuje se još i uredba Vlade po kojoj predsjednica zapravo ni ne može stolovati u spomenutoj rezidenciji jer ta zgrada, za razliku od Pantovčaka, spada u drugu sigurnosnu kategoriju, a sama predsjednica je u prvoj kategoriji kada je u pitanju zaštita i sigurnost. Je li moguće da o tome nitko ništa nije znao dok je trajala kampanja i da su svi tako zlurado šutjeli da bi sada Visoku gurnuli u visoku politiku s rizikom da tako nisko padnu u očima javnosti? Nevjerojatno je da nitko nije dao mig Kolindi Grabar Kitarović da ne daje olako obećanja koja teško može ispuniti. Sadašnji stručnjaci za sigurnost i prije su znali, primjerice, koliko je star lift, koliko bi koštalo prilagođavanje ovog prostora za Ured predsjednice kao i to je li Visoka dovoljno prostrana da se u nju smjeste sve "stvari" s Pantovčaka. Kada je Vlada baš po Kolindinoj žarkoj želji i donijela odluku oglasila se izabrana predsjednica s kolebljivim priopćenjem nećkajući se oko Visoke, a požurili su joj medvjeđu uslugu učiniti HDZ-ovci izražavajući još i sumnju kako bi se u preseljenju navrat-nanos mogli "zagubiti", (čitaj: sakriti) neki važni dokumenti. Kao da je Ured predsjednika mjesto zakulisnih radnji koje bi se trebalo sakriti od Kolinde i od brižnog HDZ-a.

Istodobno predsjednik na odlasku mudro i odmjereno kao da u cijeloj priči nije ni luk jeo ni luk mirisao nudi sve po zakonu i dogovoru pa nutka Kolindu, ako sad poslije pobjede na izborima nije zadovoljna što je dobila što je tražila, neka traži promjenu odluke Vlade i tako odmah na početku mandata - prekrši obećanje!

Tako se čini kako je Kolindi Grabar Kitarović vješto podmetnuto da pogriješi što god napravi. Ili da prekrši obećanje koje se još nije ni ohladilo ili da, suprotno forsiranoj skromnosti, spiska gomilu novca na prilagođavanje Visoke njezinoj visokoj funkciji uz stalne priče o upitnoj najvišoj razini sigurnosti kakva već postoji na Pantovčaku.

Ostaje u zraku pitanje je li Kolindino obećanje o preseljenju u Visoku doista toliko naivno dano jer zgodno zvuči u kampanji i uklapa se u priču štednji i bliskosti s narodom ili je izabrana predsjednica sumnjajući kako će joj se tako brzo otvoriti Visoka, upravo zato stalno navaljivala na njezina vrata.

Tko je što obećao, tko je odlučio, tko sigurnosnu provjeru napravio, tko s konzervatorima razgovarao, tko podmetao i raspirivao i tko će i na koji način zatvoriti vrata promašenih političkih igara oko zgrade u Visokoj manje je bitno od zabrinjavajuće činjenice da se, nažalost, već sada prozire kako će suradnja Vlade i predsjednice biti na niskoj razini ako se ne prometne i na rub sukoba.

S pravom se građani mogu bojati da će se obećanja o svijetloj gospodarskoj budućnosti Hrvatske, koja osim predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ovih dana naveliko prosipa i premijer Milanović, opet svesti tek na taštinu kao jednu od temeljnih odrednica hrvatske politike - čija je šaka jača i čija riječ zadnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno