Četrdesetogodišnje lipe na Bulevaru "pale" za parkiralište

Slika korisnika valentinam
NAKON DRVOREDA U MURVICI
Iz Gradske uprave kažu kako će nakon završetka svih radova na rekonstrukciji te dionice, u sklopu uređenja zelenih površina tvrtka Nasadi posaditi nova stabla
Zvonko KUCELIN
Investitor radova na Bulevaru su Hrvatske ceste, međutim, oni sječu stabala još uvijek nisu komentirali

U Ulici Ante Starčevića, poznatijoj kao Bulevar, u ponedjeljak ujutro posječeno je sedam četrdesetogodišnjih stabala lipe. Na tom se potezu zadnjih mjeseci obavljaju radovi rekonstrukcije i proširenja kolnika, a građani, koji nisu imali informaciju da će sječe stabala biti, ostali su zatečeni ovom ranojutarnjom aktivnošću radnika.

Poslali smo upit Hrvatskim cestama, pod čijom nadležnošću je ta cesta, kao i radovi na njoj, ali još uvijek nismo dobili odgovor. Odgovor smo ipak dobili iz Gradske uprave i to kako je projektom rekonstrukcije Ulice Ante Starčevića predviđeno uređenje parkirališta u dijelu ulice gdje su sada posječena stabla, a gdje se godinama parkiralo na neprimjeren način i ugrožavalo promet i sigurnost pješaka.

- Da bi se to uređenje provelo i izgradilo funkcionalno parkiralište u skladu s prometnim pravilima, Hrvatske ceste, kao nositelj projekta, pristupile su sječi stabala, a nakon završetka svih radova na rekonstrukciji te dionice, u sklopu uređenja zelenih površina tvrtka Nasadi posadit će nova stabla. Grad se zalaže za očuvanje svog zelenila, posebice stabala gdje je to moguće, ali u ovom slučaju bilo ih je neophodno ukloniti da bi se cesta mogla rekonstruirati u skladu s projektom, poslali su nam odgovor iz Grada.

O sječi stabala jučer se priopćenjem očitovala i vijećnica Akcije mladih  u zadarskom Gradskom vijeću Marjana Šešelja Botić.

 - Nebriga o Gradu, ljudima, kvaliteti života i sličnim 'sitnicama', te bjesomučno trčanje za što većim računom za ispostavljene građevinske radove rezultirali su jutros rušenjem stabala na Bulevaru. Ulagač Hrvatske  ceste nije o planovima za rušenje stabala obavijestio nikog, osim (valjda)  Gradske uprave. Koja je to, ako je i znala, smatrala svetim slovom i informacijom koja građane ne treba zanimati. U pet minuta brzom akcijom  savladali su sedam četrdesetogodišnjih lipa i tako potvrdili činjenicu da,  dok je sadašnjeg direktora zadarskih Nasada i HDZ-ove gradske uprave,  zelenilo neće smetati nikakvim građevinskim poduhvatima njihovih  kompanjona. Gradska uprava vjerojatno će nas počastiti objašnjenjem  da su nas to Hrvatske ceste 'počastile' za Grad Zadar besplatnim  rušenjem, a Nasadi će nas obavijestiti o krasnim puzećim grmovima koji  će zamijeniti 40 godišnje lipe, oštro je ustvrdila Šešelja Botić podsjetivši  kako lipa u hrvatskom imaginariju ima veliku vrijednost te ovo što se dogodilo tim stablima ima simboličko značenje. 

- Vjerojatno će i puzajući kržljavi grmovi bez kičme imati istu takvu u  vremenima kad ćemo se ovoga s gorčinom sjećati. Akcija mladih i Most  zahvaljuju se svim stranačkim vojnicima HDZ-a na puzanju pred  građevinskim interesima. Po čemu će vas se, osim po poratnom uništavanju zadarskog gospodarstva, kulture, gradskog zelenila... generacije  Zadrana sjećati, pitate li se to? (Usput stranački vojnici HDZ-a većinom  nisu hrvatski vojnici koji su oslobađali grad, tako da vam ne padne na  pamet taj argument sada izvući), stoji u priopćenju Marjane Šešelja Botić.

Vijest o rušenju stabala izazvala je veliku buru i među građanima, koji  Gradskoj upravi još uvijek nisu "oprostili" rušenje platana u Murvici, a  svoju ljutnju i iznenađenje rušenjem ovih stabala izrazili su na društvenim mrežama. Osim ljutnje, građani se pitaju i hoće li nakon nestanka  drvoreda na Relji, palmi kod crkve sv. Šime, drvoreda kod marine, te sada  lipa na Bulevaru, uopće ostati zelenih površina i stabala u gradu Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)