Od povijesti poštarstva do špijuna na markama

Slika korisnika valentinam
Izišao je novi broj Zadarskog filatelista
Jurica Vučetić nastavlja s člankom Povijest pošte i poštanskog prometa u Zadru i okolici (XXIV.) za razdoblja druge austrijske uprave, spominjući vrijednosna pisma te žigove na tim pismima i poštanskim novčanim uputnicama
Naslovnica časopisa Zadarski filatelist, br. 27

Hrvatsko filatelističko društvo Zadar objavilo je novi broj svojeg glasila Zadarski filatelist br. 27 (za prosinac 2017.). U njemu je, kao i u prethodnim brojevima, naglasak na člancima koji se detaljnije bave filatelističkim pitanjima, koji obrađuju širi aspekt događaja i nisu vezani isključivo za Zadar. Viskovići (otac i sin) nastavljaju svoj pregled poštarstva ovoga puta u srednjem vijeku, novom vijeku te o poštanskim zakonima Austro-Ugarske. Polaze od kneževske i kraljevske glasničke službe iz koje će se razviti razne pošte, npr. „cehovske“, "svećeničke", "samostanske", a raznosači će biti crkveni ljudi i trgovci. No, crkvena glasnička služba u Hrvata bila je poznata već u 9. st. (pisma pape Ivana VIII. hrvatskim knezovima Branimiru, Domagoju i Ladislavu). U Njemačkoj u 13. st. već ima naznaka budućih poštanskih ureda, a obitelj Taxis iz Italije osnovali su prvu poštansku službu odnosno s Franzom Thurnom osnivaju poštanski pravac Beč-Bruxelles (u 16.st.). Onda će Karlo VI. g. 1722. sve pošte u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Erdelju podržaviti, tj. pripast će poštanskom ravnateljstvu u Beču. Iza toga slijede prvi zakoni o pošti u Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj. Nekako istodobno pojavile su se i prve austrijske marke.

Pojava prvih maraka

Autori su još objasnili i pojavu prvih maraka (engleskih), prijevoz putnika, robe i poštanskih pošiljaka kočijom, u Americi poznatim Ponny expressom, pojava prvog poštanskog pisma u Engleskoj (1830), prve poštanske dopisnice (1809) te konačno stvaranje UPU-a (Svjetski poštanski savez) sa sjedištem u Bernu (1878).

Jurica Vučetić nastavlja s člankom Povijest pošte i poštanskog prometa u Zadru i okolici (XXIV.) za razdoblja druge austrijske uprave, spominjući vrijednosna pisma te žigove na tim pismima i poštanskim novčanim uputnicama. Tekstualni dio je sažet, ali je zato ilustra-tivni dio izuzetno bogat i opskrbljen najosnovnijim podatcima o primatelju, pošiljaocu i žigovima, što članku daje posebnu vrijednost i preglednost.

Ante Murn je započeo duži članak Hrvatska književnost na markama Republike Hrvatske u kojem daje popis svih maraka ove tematike (od 1991. do 2016.) s napomenom da u popis nisu ušle i neke marke koje čine povijest književnosti (obljetnice rječnika hrvatskog jezika, kulturnih i znanstvenih ustanova, tiskara i statuta) jer su širi pojam te tematike. S druge strane, katkada nije baš olako nekoga "strpati" u književnost ako tamo ne pripada, baš kao što je sumnjivo i nekoga, koji je svestranijeg zanimanja i rada, a bavio se i književnošću, odstraniti iz popisa (primjeri: Fran Krsto Frankopan, I. Kukuljević Sakcinski, P. Ritter Vitezović).

Hrvati na stranim poštanskim markama

Mauricij Frka Petešić (iz Pariza) u članku Hrvati na stranim poštanskim markama piše o Faustu Vrančiću prigodom 400. obljetnice njegove smrti. Uz kratki životopis i navođenje njegovih epohalnih izumiteljskih djela (projekt visećeg željeznog mosta, izum padobrana, sunčani satovi, mlinovi na plimu, oseku i vjetar, žičare itd.) spominje i njegov Rječnik pet najuglednijih europskih jezika (1595.), tj. latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga i mađarskoga (dalmatinski = hrvatski čakavski dijalekt koji je tada bio književni jezik). Mađarska pošta izdala je g.1967. marku posvećenu Vrančiću s likom čovjeka s padobranom (Homo volans).

Slijedi članak Igora Černigoja Špijuni na poštanskim markama, gdje se susrećemo sa serijom pošte SSSR-a koja prikazuje dvostruke špijune (agente): Kima Philbya, Rudolfa Abela i Konona Trofimoviča Molodya (na zapadu to je Gordon Lonsdale) te četvorku iz grupe "atomski špijuni" (Leonid Kvasnikov, Morris Cohen alias Peter Kruger, njegova supruga Lona Cohen i Anatoli Yatskov). Autor navodi kako su obavještajni agenti koji su špijunirali za SSSR imali veliki utjecaj na Staljinove političke odluke. Interesantna je i bilješka (istog autora) o pedantnim Nijemcima koji su nakon silnih bombardiranja svojih gradova u Drugom svjetskom ratu vodili brigu i o filatelistima (plaćali su im simboličko za uništene kolekcije!).

Priznanje zadarskim filatelistima

Jurica Vučetić izvješćuje o još jednom priznanju za Društvo: na Međunarodnoj filatelističkoj izložbi ALPE-JADRAN, Memmingen 2017 za naš izložak Zadarski filatelist dobili smo pozlaćenu medalju.

Zabilježeno je izdavanje prigodne omotnice i žiga uz 50 godina postojanja i rada Lige protiv raka Zadar te njezino predstavljanje u Gradskoj loži (8. prosinca 2017.) uz sudjelovanje Branka Dukića, dr. med., predsjednika Lige protiv raka Zadar i zadarskog gradonačelnika;

Marina Dvornika, izvršnog direktora pošta za dalmaciju te igora Černigoja, predsjednika HFD Zadar.

Prikazana su i dvije izložbene vitrine Poštanskog ureda na Poluotoku, gdje je Ivica Ivković izložio svoj izložak Sretan Božić!

Rubrika Zadar na starim razglednicama prikazuje bivšu zgradu liceja sv. Dimitrija (danas zgrada Zadarskog sveučilišta).

Ante MURN

Ante MURN

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno