Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ABA LIGA Nazor: Pobjeda koja nas održava na životu

05.02.2019. 12:05
ABA LIGA Nazor:  Pobjeda  koja nas  održava na  životu


Bila je ovo jako bitna utakmica za nas, utakmica koja nas  održava na životu – kazao je Ante Nazor nakon velike pobjede u Srijemskoj Mitrovici s kojom su Zadrani uspjeli doći vjerovali ili ne u vrlo ugodnu situaciju. A tjedan dana prije sve je bilo tako sivo i neutješno, jer  šokantni domaći poraz od Krke se tada činio potpuno nenadoknadivim.  Ipak u ovom 18. kolu dogodio se nevjerojatan splet okolnosti koji je u  svakom pogledu išao na ruku Zadranima. Naravno trebalo je prvenstveno doći do pobjede nad Megom Bemax, ali da će praktički svi ostali konkurenti ostati bez pobjede u ovom kolu je bilo nešto uistinu teško za povjerovati. Igokea je očekivano izgubila od Cedevite kao i Petrol Olimpija  od Crvene zvezde dok je Cibona deklasirana od Partizana. Ali nije se zato  očekivao domaći posrtaj Krke nakon što je promarširala Višnjikom kolo  prije. Imali su Slovenci plus šest, manje od četiri minute do kraja, no  gosti iz Železnika su serijom 12:1 preokrenuli rezultat i na taj način dodatno pomogli Zadru. Sukus cijele priče jest da je Nazorova momčad napravila veliki posao četvrtim ovosezonskim gostujućim uspjehom dok su  paralelno svi ostali konkurenti napravili krivi korak, pa su izgledi za  spašavanjem abaligaškog života ponovno u njihovim rukama što naravno podrazumijeva pobjedu u subotu nad Cibonom na Višnjiku.


Dirigent Vaughn
Ako je tjedan nakon poraza od Krke bio prožet defetizmom i nevjericom u konačni spas onda će ovaj koji prethodi velikom derbiju u subotu  protiv Cibone biti sigurno prožet optimizmom. S punim pravom, jer su  košarkaši Zadra zaslužili potpuno iskupljenje odličnom predstavom u  Srijemskoj Mitrovici. Cijelu utakmicu su bili korak ispred domaćina,  imali vodstvo praktički od samo otvaranja i što je najvažnije svi igrači koji su participirali u igri  ugradili su veliki doprinos  u taj uspjeh. Priča o  zaslužnim pojedincima počinje s Kwameom Vaughnom koji je spojio  odlično izdanje iz Velike Gorice s preuzimanjem dirigentske palice i kontra Mege. Amerikanac je potvrdio klasu iako je ove sezone uglavnom bio  neprepoznatljiv. Racionalno i nadasve učinkovito je predvodio napade  Zadra, a s ukupnim učinkom je i zaplesao na rubu 'triple-doubla" s 23  poena, 7 skokova i 8 asistencija te je definitivno zaslužio titulu najboljeg  Zadranina. I ostali su bili vrlo bitan kotačić na parketu Pinki hale, pa je  nezahvalno izostavljati učinke kapetana Špralje, Dašića, Vukovića te  Žorića, Brzoje i Marića. Cijela momčad u izostanku Krajine, Bašića i Planinića je reagirala na pravi način i pokazala da je ono izdanje protiv Krke  ipak bilo prouzročeno golemim pritiskom domaćeg terena s kojim se  očito  muče  ove sezone u svlačionici Zadra. Napadački učinak nakon 64  poena zabijenih Krki bio je protiv Mege sušta suprotnost. Uz 97  ubačenih poena Nazor je posebno bio zadovoljan skakačkim učinkom  svojih igrača. Bitka u skoku dobivena je s 39-23 što oslikava i toliko  traženi voljni moment koji je ovog puta debelo bio na strani njegovog   sastava.


Bitka u skoku  
– Kod mojih se momaka mogla osjetiti određena nervoza, ali i velika  želja da se dobije što se posebno očitovalo u skoku gdje smo nadskakali  Megu. A znate što u ovoj ligi znači nadskakati Megu, momčadi kojoj je to  zaštitni znak. Onog trenutka kada smo na tu kontrolu skoka dodali bolju  igru u defenzivi i bolju pas igru onda smo iskontrolirali utakmicu – zadovoljan je konačno mogao biti i splitski stručnjak svjestan da je s ovom  pobjedom napravljen tek mali korak ka zacrtanom cilju. Ipak amplitude  koje ima njegova momčad od kola do kola su velika zapreka  za još optimističniji pogled prema završnih četiri kola ABA lige. Ako je suditi po posljednje dvije utakmice, onoj protiv Gorice u domaćoj ligi i ovoj protiv  Mege Zadrani su na pravom putu, ali potvrdu konstantne forme će ipak  morati njegovi igrači isporučiti u subotu kad će ponovno igrati 'biti ili ne  biti' dvoboj kontra Cibone 
– Čestitao bih i protivniku jer se protiv ove momčadi ne možete niti jednu sekundu opustiti. Mogu kazati da smo u ovih 80 minuta naših dvoboja vidjeli jako kvalitetnu košarku i to me veseli. Dobili su nas u Zadru,  a mi smo uzvratili na njihovom terenu – kazao je za kraj Nazor kojem do  subote i velikog sraza s Cibonom ostaje cijeli tjedan za pripremu  momčadi. Olakotna okolnost je da do kraja veljače Zadar nema obaveza  u HT Premijer ligi i zato bi eventualna pobjeda nad Vukovima ne samo  vjerojatno donijela toliko željeni abaligaški ostanak već bi se i stvorila   prava uvertira pred završnicu Kupa Krešimira Ćosića koja je na rasporedu sredinom drugog tjedna na splitskim Gripama.




Energija Zadra presudila
Zadar je po drugi put u nizu odnio bodove iz Srijemske Mitrovice. Do lanjske pobjede Aramisa Naglića Zadru tako nešto nije uspjelo nikad do tada, a pod vodstvom  Ante Nazora uspjeli su ponovizi  taj pothvat i ove sezone. U oba slučaja čast čestitanja Zadranima na pobjedi pripala je strategu Mege Bemax, Dejanu Milojeviću koji je  priznao da su ovog puta gostujući igrači bili energetski na višoj razini što je po njemu  presudilo pobjednika.
– Zadar je bio bolji u svakom segmentu igre, dok smo mi energetski bili jako, jako  loši. A kada imate takvu energiju i primite 97 poena ne možete doći do pobjede protiv ozbiljne momčadi kakva je Zadar. Imali smo određenih trenutaka kada smo se  vraćali, kada smo prišli na tri razlike, ali Zadar je tada odigrao zrelije i pametnije,  dok smo mi napravili greške koje su im dale lake poene. Moramo se što je moguće  prije konsolidirati i do kraja upisati što je moguće više pobjeda – zaključio je Milojević.


Vatrogasci Špralja i Vuković
Uz Vaughna koji je predvodio valorizacijski (34 indeksna poena) momčad Zadra u  pobjedi nad Megom iznad ostalih su vrlo vrijedni učinci dvojice igrača iz Nazorovog  sastava. Kapetan Šime Špralja zaslužio je skupa s Domagojem Vukovićem najveći  pljesak, jer su upravo njih dvojica u dva navrata uspješno gasili 'lokalne požare' u igri  Zadra tijekom utakmice. Špralja je za 19 minuta ubacio 11 poena i uhvatio 5 lopti, a  svi njegovi poeni su stigli u trenutcima kad se cijela momčad nalazila u silaznoj putanji. Stavio je kapetan 3 trice iz 4 pokušaja te je predvodio momčad i s klupe što se  najbolje moglo čuti na minutama odmora. Uz bok njegovom doprinosu je i onaj Domagoja Vukovića čijih je svih 9 poena u utakmici isporučeno u najkriznijem razdoblju igre Zadra. Protivnik je sustigao 15 poena zaostatka i primakao se na samo tri  minusa (72:75), a onda je Vuković u pravoj simultanki vratio Zadar na dvoznamenkastu prednost nakon čega je i Mega izvjesila bijelu zastavu. Devet poena Vukovića  je došlo bez promašenog šuta čemu je pridodao i 3 skoka u 17 minuta igre.