Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Postignut dogovor o isplati štete za ubijene svinje u Smilčiću?

05.02.2019. 08:14
Postignut  dogovor o isplati  štete za ubijene svinje u Smilčiću?


Imaju rok do subote da mi isplate štetu ili kreće tužba,  najavljuje Miodrag Orešković, stočar kojem su dva lovca prekjučer usred bijela dana usmrtila tri svinje na predjelu Gaj te ih šest lakše ranili.   Orešković se bavi uzgojem crnih slavonskih svinja u Smilčiću, kako  nam je objasnio, prije svega kao osoba kojoj je dijagnosticiran PTSP  zbog terapeutskih razloga.
– Te su mi svinje bile na neki način terapija i teško me pogodilo to što  sam zatekao. Posebice zbog činjenice da je među te moje tri svinje bio  i rasplodni mužjak pa je sad upitno kako ću nastaviti s radom, žali se.  
Prema podacima iz PU zadarske utvrđeno je kako su počinitelji  muškarci u dobi od 61 i 62 godine s područja Benkovca koji su  vraćajući se iz lova, uz prometnicu uočili više crnih slavonskih svinja.  Navodno su mislili da se radi o divljim životinjama, te su iz lovačkog  oružja pucali po njima.
Orešković dodaje kako mu je to teško za povjerovati jer je svojih 30- tak svinja pustio da pasu travu na područje ograđeno elektičnom  žicom, a bio je i dan.
– Postigli smo dogovor, lovci su pristali da mi nadoknade štetu, a ja  sam im dao rok do subote. Policija je štetu procijenila na 10 tisuća kuna no mi smo se dogovorili za viši iznos, primjeren šteti. Pitao sam ih  kako im se to moglo dogoditi a oni su mi samo odgovorili – pogriješili  smo. Sada imaju rok, kako sam naveo i vjerujem da će ga ispoštivati jer  su svjesni da u protivnom pokrećem tužbu, zaključuje Orešković.