Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PROJEKT STOLJEĆA Ciljevi su poboljšanje životnih uvjeta lokalnog stanovnišva i smanjenje depopulacije

05.02.2019. 18:30
PROJEKT STOLJEĆA Ciljevi su  poboljšanje  životnih uvjeta  lokalnog  stanovnišva i  smanjenje  depopulacije


Ugovorima o sufinanciranju Hrvatskih voda i Vodovoda d.o.o. Zadar započeo je projekt stoljeća u Općini Starigrad – produžetak glavnog magistralnog cjevovoda Podvelebitski pravac. Radi se  o vodovodizaciji, izgradnji magistralnog i sekundarnog cjevovoda od  zaselka Koića, trgovine građevinskog materijala Ždrilo d.o.o., gotovo u  samom centru Starigrada Paklenice, do Sv. Marije Magdalene na administrativnoj granici Zadarske i Ličko-senjske županije. 
– Riječ je o projektu u vrijednosti od oko 70 milijuna kuna. U visini  od 80 posto troškova financirat će ga Hrvatske vode, dok će 20 posto  pokrivati Općina Starigrad, kazao je Tomislav Matek, direktor Vodovod  d.o.o. Zadar, investitor.
Vodovod iz Zadra je nositelj izrade projektne dokumentacije izgradnje triju vodosprema i crpnih stanica, sanacije vodovodne mreže od  Maslenice do Starigrada Paklenica i izgradnje nove vodovodne mreže  od Koića do Sv. Marije i Magdalene.


Javna nabava u tijeku
– U planu nabave zadarskog Vodovoda na području Starigrada za  2019. godinu i u Ugovora o sufinanciranju Hrvatskih voda (80 posto  Hrvatske vode, a 20 posto investitor Vodovod odnosno Starigrad) ukupna vrijednost iznosi 21.670.000 kuna, naglasio je Matek.  
Kako izgleda život bez vodovoda očiti su primjer naselja i zaselci uz  Jadransku magistralu od Koića do Sv. Marije Magdalene. Žitelji, vikendaši i turisti pitkom vodom se opskrbljuju iz bunara i gusterni te od ovdašnjih poduzetnika koji imaju vlastite cisterne kao i iz cisterni Dragovoljnog vatrogasnog društva Starigrad.
– U tijeku je javna nabava za izbor projektanta rekonstrukcije 13.300  metara magistralnog cjevovoda od Maslinice u iznosu od 500.000 kuna.  Otvaranje ponuda je 12. veljače, najavio je Matek koji je u Starigradu na  radnom sastanku s Krstom Ramićem, načelnikom, bio sa svojim pomoćnikom Hrvojem Patrkom.
Projektiranje glavnog cjevovoda te sekundarne mreže za zaselke od  Koića do Sv. Marije Magdalene te vodospreme Šibuljina te crpnih stanica Šibuljina, Kruščica i Čavići-Milovac s dovodnim cjevovodima i  tlačnim mrežama iznosi 1,4 milijuna kuna.
– Izdane su tri građevinske dozvole. Prva je za izgradnju vodospremnika Starigrad s dovodnim i odvodnim cjevovoda u vrijednosti od 10  milijuna kuna, a druga za izgradnju hidrostanice Kruškovac s tlačnim  cjevovodom za vodoopskrbu potrošača većeg dijela više vodoopskrbne  zone, vrijednost radova je 4,5 milijuna kuna. Treća građevinska dozvola  je za izgradnju produženja magistralnog cjevovoda Podvelebitski pravac do zaselka Koići u iznosu od 4,9 milijuna kuna, detaljan je Matek,  istaknuvši kako su sva tri projekta nominirana za izgradnju.
Stručni nadzor nad izgradnjom vodospremnika Starigrad koša  180.000 kuna, za stručni nadzor nad izgradnjom hidrostanice Kruškovac 100.000 kuna, a za nadzor produženja magistralnog cjevovoda do  Koića 90.000 kuna.


Studija i idejno rješenje
– Cilj dovođenja zdravstveno ispravne vode u  naselja i zaselke od  Koića do Sv. Marije Magdalene je poboljšanje životnih uvjeta lokalnog  stanovništva, smanjenje depopulacije, ističe Krste Ramić.
Najgorljiviji zagovornik gradnje vodovoda Podvelebitski pravac je Ramić koji još je 2006. godine od Hrvatskih voda naručio studiju razvoja  vodoopskrbnog sustava Podvelebitskog pravca. Dvije godine potom  izrađeno je idejno rješenje za Podvelebitski pravac koji bi se opskrbljivao sa Zrmanje, a Ramić je uspio zainteresirati Vladu RH, Hrvatske vode i Zadarsku županiju.
– Općina je izradom studije i idejnog rješenja vodoopskrbnog sustava  Podvelebitskog pravca zakotrljala priču koja je sada sasvim oživjela,  kreće se s radovima. Općina je financirala svu dokumentaciju te ishodila građevinske dozvole. Investitor je zadarski Vodovod, dok 80 posto  plaćaju Hrvatske vode, a 20 posto Općina, podsjeća Ramić te nastavlja:
– Cilj nam je da sva naselja i zaselci u sastavu Općine Starigrad imaju  tekuću vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života i normalnog poslovanja. Voda znači opstanak. Važno je živjeti, ali važno je i  kvalitetno  živjeti, zaključio je Krste Ramić istaknuvši kako je Općina s oko 170.000  kuna u sklopu vodovodizacije financirala projekt Katića zidine.




Promjena 1.600 metara cjevovoda sa  100 priključaka
Starigrad je u centru iznad Jadranske magistralo gotovo cijeli iskopan, u tijeku je rekonstrukcija 1.600 metara cjevovoda u vrijednosti od  3.280.780 kuna. Riječ je o radovima u Velebitskoj ulici od novog groblja  na Brigu Šikića, na obroncima Velebita, do hotela Vicko, Jadranske magistrale i kampa Plantaža. Na 1.600 metara cjevovoda je čak oko 100  priključaka. Općina je ishodila svu potrebitu dokumentaciju, investitor  je Vodovod d.o.o. Zadar, a sredstva iz EU fondova.
Naime, Vodovod je u sklopu Mjere 7 "Temeljne usluge i obnova sela  u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., Podmjere 7.2.,  Operacije 7.2.1. "Ulaganja  u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje  otpadnih voda", sklopio s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dva ugovora o financiranju.
– Prvi ugovor se odnosi na provedbu projekta izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda u Starigradu u iznosu od najviše 4.080.000 kuna. Sukladno tablici troškova i izračunu potpore s Agencijom je sklopljen i drugi  ugovor u iznosu od 3.280.780 kuna, od čega su troškovi stručnog nadzora 64.000 kuna. Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda  sufinancira s 85 posto, a 15 posto Republika Hrvatska, detaljan je Tomislav Matek.


Općina Karlobag se priključuje na  vodu iz Zrmanje
U slijedećoj fazi Podvelebitskog pravca izgradit će se 30 kilometara  vodovodne mreže od Sv. Marije Magdalene preko Barić Drage i Lukova  Šugarja do Rudelić Drage u Općini Karlobag koja će se također opskrbljivati iz rijeke Zrmanje. Zahtjevna je to investicija jer na ovom području, južno od Karlobaga, cijele godine živi tek oko 150 žitelja, ukupno na području cijele općine oko 920 žitelja. Vodovod iz Zadra je nositelj izrade projektne dokumentacije.