Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ribarsku luku Vela Lamjana dogradit će Kali gradnja, YU briv i El-tim

05.02.2019. 18:45
Ribarsku luku  Vela Lamjana  dogradit će Kali  gradnja, YU briv  i  El-tim


Upravno vijeće Lučke uprave Zadar dalo je suglasnost o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za izvođenje građevinskih radova i  njihov nadzor u okviru Projekta modernizacije i dogradnje ribarske luke  u uvali Vela Lamjana u Kalima na otoku Ugljanu. Za izvođenje građevinskih radova izabrana je Zajednica ponuditelja Kali gradnja d.o.o. Kali, YU  briv d.o.o. iz Kotora u Crnoj Gori i El-tim d.o.o., a za nadzor Kozina projekti d.o.o. iz Trilja.
Lučka uprava Zadar prošle je godine kandidirala projekte modernizacije i dogradnje ribarske luke Vela Lamjana i ribarske ruke Gaženica za  sufinanciranje sredstvima Ministarstva poljoprivrede – Uprave za ribarstvo u okviru mjere Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa. Lučkoj upravi Zadar su 28. i 31. srpnja 2018. odobrena zatražena  sredstva, slijedom čega je provela postupak javne nabave u okviru Projekta modernizacije i dogradnje Ribarske luke Lamjana.
Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar, kazao je kako ribarstvo  ima dugu tradiciju u području Zadra.
– Ima veliku važnost za otočane, ali i za daljnji razvoj turizma. U ribolovnim zonama Zadarske županije izlovi se oko 58 posto od ukupnog  ulova male plave ribe u Hrvatskoj. Dodatno, u Zadarskoj županiji se iskrca oko 40 posto od ukupnog iskrcane količine ribe u Hrvatskoj. Ovo su  značajni resursi vrijedni daljnje modernizacije.  Prvi korak je ribarska luka Lamjana koja će nakon građevinskih radova pružati daleko kvalitetnije usluge ribarima i otočanima nego što je to sad slučaj, kazao je  Škifić.
U okviru postupka javne nabave za nadzor građevinskih radova izabran je najpovoljniji ponuditelj Kozina projekti d.o.o. s kojim je sklopljen  ugovor 31. siječnja 2019. Kao najpovoljniji ponuditelj za izvođenje  građevinskih radova izabrana je 31. siječnja 2019. Zajednica ponuditelja  Kali gradnja d.o.o. Kali, YU briv d.o.o. i El-tim d.o.o. Vrijednost ugovorenih radova za izvođenje građevinskih radova je 29.602.392,12 kuna, a  potpisivanje ugovora se očekuje nakon što odluka o odabiru postane izvršna. Građevinski radovi na modernizaciji i dogradnji ribarske luke Vela  Lamjana trebali bi početi tijekom ožujka i trajati 18 mjeseci. 
U sklopu radova na ribarskoj luci Vela Lamjana dogradit će nova obala  za prihvat ribarskih brodova od 162 metara, osigurat će se površina za  deponiranje ribarskih mreža i ostale opreme, glavni lukobran produžit  će se za 30 metara, čime će se zaštititi akvatorij luke i izgradit će se posebna obala za manje brodove od 140 metara.
Slijedi postupak javne nabave za izbor najpovoljnijeg ponuditelja za  izvođenje i nadzor građevinskih radova u sklopu Projekta modernizacije  i dogradnje ribarske luke Gaženica, dok se početak radova očekuje tijekom svibnja 2019.