Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VIRUS AFRIČKE SVINJSKE KUGE Kraljičak: “Vrlo je vjerojatno da će virus ući i u našu zemlju preko turista! Cjepiva nema!”

05.02.2019. 14:42
VIRUS AFRIČKE SVINJSKE KUGE Kraljičak: “Vrlo je vjerojatno da će virus ući i u našu zemlju preko turista! Cjepiva nema!”


Predstavnici Ministarstva poljoprivrede jutros su u Velikoj vijećnici Zadarske županije održali predavanje vezano za virus afričke  svinjske kuge. Taj se virus proširio po čitavoj Europi i nezaustavljivo napreduje, a kako za zaražene životinje nema lijeka i ugibaju u roku od  sedam dana, kao što ne postoji ni cijepivo, Ministarstvo krajem 2018.  godine donijelo dvije Naredbe kako bi što više minimalizirali mogućnosti pojave bolesti te ako se pojavi i što efikasnije saniranje šteta.  Donesena je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske kao i Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači.
U Zadar je došao državni tajnik Željko Kraljičak, a o svm relevantnim  informacijama okupljene su upoznali educirani predavači u njegovoj  pratnji.
– Da odmah kažemo jednu stvar koja će zanimati javnost. Virus  afričke svinjske kuge se ne prenosi na ljude, no za svinje je skoro 100  posto smrtonosan i velika je prijetnja mesnoj industriji. Gotovo sve europske zemlje su zaražene, a situacija se mijenja na dnevnoj bazi pa je  primjerice virusom kontaminirano područje Rumunjske još jučer bilo  gotovo za trećinu manje od današnjeg. Hrvatska je još uvijek zemlja u  kojoj nije zabilježena pojava virusa, no s obzirom da smo turistička zemlja vrlo je vjerojatno da će virus ući i u našu zemlju preko turista. U  proizvodima od svinjskog mesa zadržava se i do 400 dana tako da je  prijenos vrlo lak, a sanacija šteta teška. U Belgiji se primjerice bolest  otela kontroli pa sada imaju čak 9 zaraženih svinja po metru četvornom, naglasili su predavači koje je angažiralo Ministarstvo.
U nastavku predavanja prisutni su saznali da se zaražena životinja  prepoznaje tako što sporije hoda, teže se ustaje te kada je u pitanju  obrada svinjskog mesa, odmah je uočljivo kako su organi krvavi.
– Virus afričke svinjske kuge je globalna opasnost i kako Europom,  tako se širi i svijetom. Kina i Rusija su zaražene, a ovim tempom bit će  zaražene i ostale zemlje, moglo se također čuti jučer na predavanju.
Iz Ministarstva su stoga istakli kako je važno promptno djelovanje  kako bi se područje gdje se uoče zaražene životinje moglo odmah izolirati jer, kako su ponovili – cjepiva nema, a ako ga i pronađu bit će  skup i mnogima nedostupan.