Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za Sinovčića predložen istražni zatvor

05.02.2019. 13:30
Za Sinovčića predložen istražni zatvor


Na Općinskom sudu u Zadru ni danas nije nastavljeno  suđenje u kaznenom postupku protiv Rena Sinovčića kojega je predsjednik zadarske organizacije SDP-a, Antun Novoselović, tužio za klevetu  nakon što ga je ovaj 2014. godine na sjednici Gradskog vijeća optužio  za silovanje samohrane majke.
Sinovčić se već drugi put zaredom nije pojavio na sudu te je sudac  Ante Bačić zaključio da se današnja rasprava odgađa te će se iduća zakazati nakon što se predmet vrati s izvanraspravnog vijeća koje će  odlučiti o tome hoće li se Sinovčića privesti u istražni zatvor.
Mjera je to koju je predložio branitelj tuženika Antuna Novoselovića,  Milan Petričić, koji je ovom prilikom pak otvoreno upozorio i na nepoštivanje zakona od strane Policijske uprave zadarske, spominjući  njihovo "malo neobično ponašanje policije".
Naime, za razliku od protekle rasprave uoči koje je sudac dobio izvješće Policijske uprave zadarske o tome kako su Sinovčića potražili, ali  ga nisu zatekli na naznačenoj adresi, ovoga puta sud nije dobio niti to  izvješće:
– Izdat je dovedbeni nalog koji nije izvršen, a do početka rasprave nisu me ni izvijestili o razlozima – kazao je stoga sudac Bačić.
Uslijedio je zaključak odvjetnika Petričića koji je sud upozorio na Sinovčićeve nedolaske na sud, predlažući mjeru kojom bi se osiguralo da  se ovaj pojavi na raspravi:
– Jasno je da kroz dosadašnji tijek rasprave, bez obzira i na nepoštivanje zakonskih obveza od strane Policijske uprave zadarske, da okrivljenik izbjegava sudjelovanje u ovom kaznenom postupku. S obzirom  na njegove postupke koji se očituju u različitim opravdanjima nedolaska kada je bio uredno obaviješten, predlaže se da se izvanraspravnom  vijeću ovoga suda proslijedi prijedlog za određivanje disciplinskog istražnog zatvora radi osiguranja pristupa okrivljenika s obzirom da je  očito da se na drugi način  neće osigurati dovršetak ovog kaznenog postupka – kazao je Petričić u sudski zapisnik.
Uskoro će se održati sjednica izvanraspravnog vijeća Općinskog suda  u Zadru na kojoj će se odlučiti hoće li sud prihvatiti Petričićev prijedlog,  odnosno hoće li Sinovčića pritvoriti ili ne.
U ovoj, već petoj godini suđenja, javnost je trebala saznati epilog  tužbe o navodnom silovanju samohrane majke, za što je Sinovčić za  govornicom Gradskog vijeća optužio Novoselovića. Na raspravi u studenom prošle godine Sinovčić je nakon rasprave čak spomenuo imena  dvojice svjedoka navodnog kaznenog djela, obećavajući kako će razgovarati i sa žrtvom silovanja za koje tvrdi da se dogodilo, no otad se više  nije pojavio na sudu.