Direktor NK Zadra s.d.d. Damir Knežević predsjednik novoosnovane udruge HNK Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U potpunoj tajnosti na Stanovima osnovan novi nogometni klub
U javnost je procurio dokument iz kojeg se jasno vidi da je dana 15. studenoga 2019. u Zadru osnovan novi nogometni klub punog naziva Hrvatski nogometni klub Zadar. Gle čuda, sa sjedištem na adresi Hrvoja Ćustića 2 na kojoj stoluje i NK Zadar s.d.d. Sve to jasno se može iščitati iz Registra udruga Republike Hrvatske, u koji je novi klub upisan 16. prosinca 2019.
ZVONKO KUCELIN
ODBACUJE SVE INSINUACIJE OKO STEČAJA - Damir Kneževi

Izgleda da Nogometni klub Zadar ne može bez skandala. Osim što smo ovih dana na stranicama Zadarskog lista objavili da je račun kluba u blokadi i da je daleko od očiju javnosti održana sjednica Nadzornog odbora, sada je u javnost procurio dokument iz kojeg se jasno vidi da je dana 15. studenoga 2019. u Zadru osnovan novi nogometni klub punog naziva Hrvatski nogometni klub Zadar. Gle čuda, sa sjedištem na adresi Hrvoja Ćustića 2 na kojoj stoluje i NK Zadar s.d.d. Sve to jasno se može iščitati iz Registra udruga Republike Hrvatske, u koji je novi klub upisan 16. prosinca 2019. Slijedi još jedan vrlo interesantan podatak, a taj je da je predsjednik novoga kluba Damir Knežević, trenutačno direktor Nogometnog kluba Zadar s.d.d., koji je s te funkcije u srpnju uz pomoć Nadzornog odbora, čiji je bio i sam član, a kojim predsjeda Josip Miočić, smijenio Svetka Ćustića. Na mjesto direktora NK Zadra s.d.d. Kneževića je postavio Grad Zadar, a po istoj logici nije teško zaključiti da iza udruge Hrvatski nogometni klub Zadar stoji također Grad Zadar. Odgovor na pitanje zašto se ova informacija tajila i zašto u Nogometnom klubu Zadar ovakve odluke donose daleko od očiju javnosti, daje nam za pravo donijeti zaključak da se sprema nešto što ista ta javnost ne bi dočekala s odobravanjem. A sve upućuje na to da se od početka rada nove uprave nije ni mislilo napraviti ništa po pitanju konsolidacije kluba, već su sve radnje imale za cilj stečaj NK Zadra. Objašnjenje ovog poteza zatražili smo od Damira Kneževića, osobe koja trenutačno obnaša dvije funkcije, direktora NK Zadra s.d.d. i predsjednika HNK Zadar.
- Udruga HNK Zadra je osnovana zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi NK Zadar s.d.d - kazivao je jučer Damir Knežević.

Kadija tuži, kadija sudi

- Odluka o osnivanju HNK Zadar donesena je prije svega da bi se zaštitila Škola nogometa NK Zadra jer smatram da je ona najvažnija u ovome trenutku. A s obzirom na blokade koje su nastupile u prosincu i siječnju morali smo zaštititi Školu nogometa kako sredstva od članarina ne bi bila ovršena čime bi se dovelo u pitanje funkcioniranje iste. A upravo to nam se i dogodilo u prosincu kada su značajna sredstva od članarina ovršena. Odluku o osnivanju Udruge donijeli su ljudi koji trenutačno djeluju u klubu.
Udrugu ste osnovali u studenom prije svih blokada što znači se sve temelji na vašoj pretpostavki da će se one dogoditi?
- Kao što vam je poznato ja sam na mjesto direktora došao u srpnju 2019. i trebalo mi je vremena da steknem uvid u financijsko stanje kluba i sve probleme koje imamo po tom pitanju. Nisam znao da će do blokada računa doći, ali sam isto tako uvidio da je to mogući scenarij. I baš zato, a s ciljem da zaštitimo funkcioniranje Škole nogometa odsnovali smo Udrugu HNK Zadar.


»Odluku o tome hoće li NK Zadar s.d.d ići u stečaj ili ne donosim ja niti Nadzorni odbor. A odluke o osnivanju Udruge HNK Zadra nema nikakve veze s time hoće li se ili neće stečaj dogoditi

Damir Knežević

Je li zakonski dopušteno da vi kao direktor NK Zadra s.d.d osnivate Udrugu HNK Zadar i da obnašate te dvije funkcije istovremeno?
- Ista praksa poznata je i u drugim hrvatskim klubovima koji su bili u sličnoj situaciji. Moram naglasiti da Udruga HNK Zadar trenutačno nije u funkciji, tj. u stanju je mirovanja. Također je još uvijek upitno hoće li ona profunkcionirati, a to će ovisiti o tome što će odlučiti Skupština.
Drugim riječima imamo novoosnovani klub koji nije u funkciji i ne zna se hoće li biti, iako u Registru udruga Republike Hrvatske ima status - aktivan. Je li klub osnovan za slučaj stečaja NK Zadra s.d.d.?

Skidanje odgovornosti

- Odluku o tome hoće li NK Zadar s.d.d ići u stečaj ili ne donosim ja niti Nadzorni odbor. A odluke o osnivanju Udruge HNK Zadra nema nikakve veze s time hoće li se ili neće stečaj dogoditi. Činjenica je da je Klub prvi put došao u ovako tešku situaciju da je dva mjeseca zaredom blokiran račun. Niti od mene, niti od članova NO-a ne bi bilo odgovorno glavu zabijati u pijesak i praviti se da problemi ne postoje.
Smatrate li da je NK Zadar s.d.d. sve bliže stečaju?
- To nije pitanje na koji ja mogu dati odgovor, na njega jedino odgovor može dati vlasnik kluba, a to su dioničari. Zbog tih problema prošli smo tjedan održali sjednicu Nadzornog odbora na kojoj je odlučeno da se hitno sazove Skupština kluba. Dioničari moraju detaljno biti upoznati s financijskom situacijom u klubu. Znaju se prihodi kluba i od koga dolaze, a isto tako se znaju i rashodi. Ide li sve u smjeru stečaja kluba jednostavno ne znam. I neću sudjelovati u tome. Ne odlučujem o tome niti ću ga sprovoditi. Na pitanje hoće li vlasnici kluba pokriti dugovanja, odgovor ne znam. Kao direktor djelujem u okviru ovlasti po zakonu o trgovačkim društvima i toga ću se držati - kazao je na kraju razgovora Damir Knežević.

Sredstva iz proračuna Grada Zadra predviđena za NK Zadar pokrila prošlogodišnji kredit

Je li istina da su sredstva koja su iz proračuna Grada Zadra predviđena za NK Zadar za 2020. godinu pokrila iznos kredita koji je klub podignuo u ljeto 2019. uz jamstvo Grada Zadra?
- Istina je da su ta sredstva zadužnicom pokrila iznos kredita koji je Nogometni klub Zadar podignuo krajem ljeta 2019. godine.
Na koji način ste onda mislili da će klub funcionirati bez sredstava?
- Na račun kluba su kroz prosinac trebala »leći« sredstva od transfera Ivana Santinija iz Anderlechta u Kinu. I ona su trebala bii dostatna za funcioniranje kluba u određenim vremenskom periodu. Međutim, ta sredstva su ovršena jer klub nije bio u mogućnosti ispoštovati sporazum s tim vjerovnicima. Želim naglasiti da sam ih preko njihovih odvjetnika pozvao na strpljenje, ali oni su se na to oglušili. Oni imaju pravo na taj novac koji im se duguje. Također želim reći da sam na dijelu tih sporazuma sam radio, a dio sam naslijedio.
Na koji način mislite igračima i radnoj zajednici isplaćivati plaće?
- Ovih dana sam rekao treneru Marku Pinčiću da se igračima treba reći kako je neizvjesno financijsko funcioniranje kluba u narednom razdoblju.
Zašto im to niste vi saopćili s obzirom da ste direktor kluba?
- U svakom slučaju ćemo u skorom vremenu to saopćiti igračima.

Sredstva iz proračuna Grada Zadra predviđena za NK Zadar pokrila prošlogodišnji kredit

Je li istina da su sredstva koja su iz proračuna Grada Zadra predviđena za NK Zadar za 2020. godinu pokrila iznos kredita koji je klub podignuo u ljeto 2019. uz jamstvo Grada Zadra?
- Istina je da su ta sredstva zadužnicom pokrila iznos kredita koji je Nogometni klub Zadar podignuo krajem ljeta 2019. godine.
Na koji način ste onda mislili da će klub funcionirati bez sredstava?
- Na račun kluba su kroz prosinac trebala "leći" sredstva od transfera Ivana Santinija iz Anderlechta u Kinu. I ona su trebala bii dostatna za funcioniranje kluba u određenim vremenskom periodu. Međutim, ta sredstva su ovršena jer klub nije bio u mogućnosti ispoštovati sporazum s tim vjerovnicima. Želim naglasiti da sam ih preko njihovih odvjetnika pozvao na strpljenje, ali oni su se na to oglušili. Oni imaju pravo na taj novac koji im se duguje. Također želim reći da sam na dijelu tih sporazuma sam radio, a dio sam naslijedio.
Na koji način mislite igračima i radnoj zajednici isplaćivati plaće?
- Ovih dana sam rekao treneru Marku Pinčiću da se igračima treba reći kako je neizvjesno financijsko funcioniranje kluba u narednom razdoblju.
Zašto im to niste vi saopćili s obzirom da ste direktor kluba?
- U svakom slučaju ćemo u skorom vremenu to saopćiti igračima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)