Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

»Događa se da se djeca srame što su im majke zbog kemoterapije izgubile kosu..«

06.02.2020. 14:15


U organizaciji zagrebačke Udruge Nismo same jučer je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održano predstavljanje knjige »Nismo same«, zbirke priča oboljelih žena od raka dojke. Riječ je o dojmljivoj knjizi koja kroz 41 priču donosi intimne ispovijesti žena oboljelih od ovog karcinoma, ali i priče njihovih partnera koji zajedno s njima proživljavaju teške trenutke suočenja s rakom, te mukotrpno razdoblje liječenja.
Zbirka je dobila ime po istoimenoj udruzi koju je osnovala Ivana Kalogjera, bivša novinarka koja je i sama prošla iskustvo liječenja od ove zloćudne bolesti.


Projekt besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju
Udruga Nismo same pruža podršku ženama koje su se liječile ili se liječe od raka, ne samo verbalnu potporu već je pokrenula i projekt besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju žena oboljelih od malignih bolesti.
Kako doznajemo od predsjednice Udruge Nismo same Ivane Kalogjera, ova usluga za sada se provodi na području grada Zagreba, odnosno dostupna je ženama iz cijele Hrvatske, ali koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.
– Prihod za plaćanje prijevoza žena na kemoterapiju kroz projekt »Nisi sama – ideš s nama«, ostvarujemo putem raznih humanitarnih akcija, prodajom majica i sl., a i sav prihod od knjige »Nismo same«, koja je izašla u izdanju Profila, ići će za istu namjenu, kaže Ivana Kalogjera, ujedno priređivačica knjige.
Knjiga je, kako navodi dalje Kalogjera, posveta ženama koje se hrabro bore s opakom bolešću, a koje svojim osobnim svjedočenjima ruše društvene tabue vezane i dan-danas za maligne bolesti.
– Zdravstveni sustav nije u potpunosti posvećen pojedincu, a osim s teškom dijagnozom onkološki bolesnici bore se i s predrasudama i stigmom, koja je prisutna i u gradovima, a ne samo u malim sredinama, kaže Ivana Kalogjera i navodi kako se i danas događa da se neka djeca oboljelih žena srame što su im majke zbog kemoterapije izgubile kosu jer im se druga djeca rugaju, te traže od majki da kupe periku.


Dva svjedočanstva žena sa zadarskog područja
– I na našim štandovima se zna dogoditi da prolaznici uzmu majicu, a kada saznaju da je riječ o raku i kemoterapiji bacaju majicu i bježe, kaže Kalogjera i ističe da još puno toga treba raditi na osvješćivanju javnosti o malignim bolestima koje su u stalnome porastu kako bi Hrvatska dosegnula razinu jedne Nizozemske ili drugih razvijenih zapadnih zemalja.




"Iako je riječ o teškoj temi, knjiga slavi život, a njen cilj je razbijati predrasude o raku i stigmu prema oboljelima od ove bolesti"
Ivana KALOGJERA


U knjizi »Nismo same« uvrštena su i dva svjedočanstva žena sa zadarskog područja. Jedna je priča Zadranke Leonarde Stipčević, a druga Zdravke Tot iz Sukošana.
Knjiga je promovirana u studenome na Profilovu štandu u sklopu sajma knjiga Interliber na Zagrebačkom velesajmu, nakon čega je predstavljena u Sisku i Karlovcu, te sada u Zadru, a ovo je već drugo izdanje.
– Iako je riječ o teškoj temi, knjiga slavi život, a njen cilj je razbijati predrasude o raku i stigmu prema oboljelima od ove bolesti, kaže još Ivana Kalogjera, uz koju su zadarskoj publici knjigu još predstavile Adriana Piteša, urednica knjige i Goranka Perc, dopredsjednica Udruge Nismo same.