Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otvara nastup mladih čelista Paole i Giovannija Genovese

06.02.2020. 20:30


Kako najavljuju iz Koncertnog ureda Zadar, pred nama su dva mjeseca ispunjena raznovrsnim glazbenim događanjima. U veljači nas očekuje nastup mladih čelista Paole i Giovannija Genovese te koncert i poučno predavanje iz glazbene radionice skladatelja i inovatora Zorana Ščekića. Ožujak otvaraju MrLee & IvaneSky, nastavlja ga ciklus Zadarskog komornog orkestra, a zatvaraju ga dva programa posvećena 250. rođendanu Ludwiga van Beethovena.
Prvi je tako, 12. veljače na programu koncert Paola i Giovanni Genovese, na violončelima. Supružnici i čelisti Paola i Giovanni Genovese nisu povezani samo međusobnom ljubavlju, nego i glazbom. Žice i gudalo violončela ispričat će njihovu priču.
Zadarsku glazbenicu i talijanskog glazbenika povezala je ljubav prema glazbi. Danas su oni supružnici koji svoju kreativnost i vještinu izražavaju violončelom kao instrumentom svojega odabira. Zadarskoj će se publici predstaviti prvi put zajedno, s pomno odabranim repertoarom skladbi za violončelo koje će pokazati svu raskoš toga kraljevskog gudaćeg instrumenta.
Potom 18. veljače slijedi Zoran Šćekić i Just Music. »Just music« skladatelja Zorana Šćekića, u izvedbi pijanistice Ane Žgur, studija je netemperirane mikrotonalne harmonije klavira ugođenog u prirodnoj intonaciji. Drugim riječima, »Just music« približava klavir kakvog još nismo čuli, naglašavajući ljepotu njegovih tonova i harmonijskih odnosa na delikatan i čudesan način.
Mikrotonalna glazba nije stilski pravac nego sustav intonacije i ugađanja instrumenta, i podrazumijeva svu glazbu čiji sustav intonacije nije temeljen na jednoliko temperiranoj podjeli oktave na 12 tonova. Po ovakovoj definiciji sva je glazba do unazad stoljeće i pol bila mikrotonalna. Također je sva etno glazba mikrotonalna ako se izvodi na izvornim instrumentima.
Šćekićeve klavirske minijature podsjetit će nas na Erika Satieja, filmsku glazbu i minimalizam, a za svoj je rad dobio i prestižne međunarodne pohvale. Tako je Grammyjem nagrađeni gitarist John Schneider uvrstio »Just music« među najbolja CD izdanja 2015. u prestižnom društvu imena kao što su Harry Partch, Brad Mehldau i Wynton Marsalis, dok je veliki jazz gitarist Pat Martino izjavio kako nam Šćekićeva glazba »pomaže da otključamo vrata i kročimo u šire krajolike«.


ŠĆEKIĆEVE MINIJATURE
Šćekićeve klavirske minijature podsjetit će nas na Erika Satieja, filmsku glazbu i minimalizam, a za svoj je rad dobio i prestižne međunarodne pohvale. Tako je Grammyjem nagrađeni gitarist John Schneider uvrstio »Just music« među najbolja CD izdanja 2015. u prestižnom društvu imena kao što su Harry Partch, Brad Mehldau i Wynton Marsalis