Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Srednjoškolci se uhvatili u koštac s problemima u turizmu

06.02.2020. 15:15


Projekt provodi Ustanova INOVAcija zajedno s još devet partnera iz ukupno šest zemalja, a INOVAcija je jedini predstavnik iz Hrvatske. To je jedan turistički projekt i ima dva glavna cilja. Prvi cilj je da se napravi jedna velika baza podataka iz turističkog sektora koja bi nam dalje služila za istraživanja u turizmu, ulaganja i slično. A, drugi je cilj bi bio umrežavanje dionika iz javnog, privatnog, obrazovnog i civilnog sektora jer su zapravo oni ključ. Moramo zajedničkim snagama vidjeti koji su nam problemi u turizmu kako bi ih zajedničkim snagama pokušali riješiti, objasnila je Anamarija Mađerić voditeljica projekta pod nazivom – Innoxenia.
Naime, jučer je u Kneževoj palači počela dvodnevna radionica za više od dvadeset učenika iz dviju zadarskih srednjih škola – Prirodoslovno grafičke škole i Gimnazije Franje Petrića. Tako su jučer zadarski srednjoškolci od prvog do trećeg razreda, prošli radionicu design thinkinga i gejmifikacije što predstavlja jedan od najboljih pristupa za poticanje inovacija i kreativnosti u organizacijama i poslovanjima, a radionicu je vodila iskusna konzultantica Snježana Šlabek.
Cilj je također, bio da učenici nauče kako koristiti procese dizajniranja inovativnih rješenja i koristiti ih u praksi, i to na konkretnom izazovu koji se pojavio prilikom provedbe Innoxenia projekta.
– Mi smo proveli niz aktivnosti kroz sam projekt, a sada je treuntačno u tijeku edukacija i natjecanje. Riječ o novim inovativnim metodama učenja i nama je bio cilj da donesemo nešto novo i kreativno u Zadar i pokažemo učenicima nešto što do sada nisu imali prilike vidjeti. S obzirom na to da smo se susreli s nizom problema u samom projektu i procesu istraživanja, a učenici su dio obrazovnog sektora, odlučili smo da kroz edukaciju pripremimo učenike za samo natjecanje. Svi smo mi ili u turizmu ili dio turizma i povezani smo s njim na izravan ili neizravan način. Želimo poticati mlade da razmišljaju kreativno, da nam oni ponude rješenja vezana uz neke probleme na koje smo naišli, a njihove ćemo ideje i nagraditi, dodala je voditeljica Mađerić.
Nakon jučerašnje edukacije, učenici bi tijekom današnjeg dana trebali riješavati problem odnosno, izazov koji je pred njih postavljen, a najboljem timu učenika Ustanova INOVAcija dodjelit će i novčani voucher u iznosu od deset tisuća kuna i priliku da javno predstavi svoje rješenje.


"Svi smo mi ili u turizmu ili dio turizma i povezani smo s njim na izravan ili neizravan način. Želimo poticati mlade da razmišljaju kreativno, da nam oni ponude rješenja vezana uz neke probleme na koje smo naišli, a njihove ćemo ideje i nagraditi"