Stekle dodatno obrazovanje, ali plaće im ostale iste

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Zadarskim odgojiteljicama nisu nagrađeni uloženi trud i novac
U Gradu Zagrebu i u Gradu Šibeniku potvrdili su nam kako magistri/ce ranog i predškolskog odgoja imaju veće koeficijente, pa time i veće plaće od kolega/ ica odgojitelja s višom stručnom spremom
VEDRAN KARUZA
Djeca u vrtićima zaslužuju imati odgojiteljice zadovoljne svojim statusom i odgovarajućom plaćom

Prije nekoliko godina otvoren je diplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje s kojim se stječe zvanje magistar/magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Mogućnost daljnjeg školovanja i stjecanja stupnja visoke stručne spreme, ali i profesionalnog usavršavanja te stjecanje znanja i vještina potrebnih za unapređivanje vlastite pedagoške prakse iskoristile su i brojne zadarske odgojiteljice. Kako su prethodno završile preddiplomski studij (VŠS), to je značilo da su morale završiti tri akademske godine izvanrednog sveučilišnog obrazovanja i naravno školovanje platiti. Očekivale su kako će im se uloženi trud, ali i novac vratiti kroz plaće, no to se ipak nije dogodilo. Njihove mjesečne plaće ostale su iste, dok su njihovim kolegicama u brojnim drugim hrvatskim gradovima koje su se našle u identičnoj situciji - statusu, plaće usklađene sukladno stečenoj stručnoj spremi.

Obraćali se Gradu Zadru

Obraćale su se Upravnom odjelu za odgoj i školstvo Grada Zadra, no nisu ništa postigle. Na istu adresu obratili smo se i mi s upitom zašto je to tako.
- U pogledu priznavanja visoke stručne spreme za odgojiteljice koje su zasnovale radni odnos prije njena stjecanja želimo pojasniti kako niti jedan zakonski propis, a ni kolektivni ugovor za zaposlenike vrtića kojima je Grad Zadar osnivač, ne predviđa istodobno izmjenu ugovora o radu, odnosno priznavanje naknadno stečene stručne spreme. Smatramo kako je na području predškolskog odgoja i obrazovanja potrebno sustavno riješiti ovo pitanje i nadamo se kako će se to dogoditi u vrlo skorom vremenu, kratko su nam odgovorili iz tog Upravnog odjela.


»Nijedan zakonski propis, a ni kolektivni ugovor za zaposlenike vrtića ne predviđa istodobno izmjenu ugovora o radu, odnosno priznavanje naknadno stečene stručne spreme za odgojiteljice koje su zasnovale radni odnos prije njena stjecanja

Upravni odjel za odgoj i školstvo Grada Zadra

U nekim drugim gradovima je drugačije.
- Slijedom vašeg upita o statusu i plaćama odgojiteljica u zagrebačkim dječjim vrtićima, slobodni smo izvijestiti da su status i plaće svih zaposlenika predškolskih ustanova Grada Zagreba uređeni Kolektivnim ugovorom za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba. Slijedom navedenog, sukladno dodatku Kolektivnom ugovoru od 30. siječnja 2017. godine, koeficijent odgojitelja magistra ranog i predškolskog odgoja s položenim stručnim ispitom iznosi 2.38, a koeficijent odgojitelja s višom stručnom spremom i položenim stručnim ispitom iznosi 2.24, odgovorio je zagrebački pročelnik Ivica Lovrić, a sličan odgovor dobili smo i iz Šibenika.

Kolektivni ugovor DV Sunce

- Grad Šibenik je priznao ostvarivanje prava iz radnog odnosa na osnovu akademskog zvanja te usklađivanja koeficijenta složenosti poslova za magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (mag.praesc.educ.) na način da je dao suglasnost na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu odgojno obrazovnih ustanova DV Maslina i DV Smilje, odgovorili su iz šibenske gradske uprave.


»Priznali smo ostvarivanje prava iz radnog odnosa na osnovu akademskog zvanja te usklađivanja koeficijenta složenosti poslova za magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Grad Šibenik

Inače, prema kolektivnom ugovoru koji, primjerice ima zadarski DV Sunce, u članku 54. navedena je mogućnost promjene koeficijenta složenosti poslova u skladu sa stečenom visokom stručnom spremom. Također, isti vrtić ima i opće akte: Kurikulum DV Sunce, Statut i Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada, prema kojima je propisano da odgojitelji imaju pravo, obvezu i dužnost neprestanog stručnog i pedagoškog usavršavanja, stjecanje znanja i vještina potrebnih za unapređivanje vlastite pedagoške prakse i prakse vrtića. Upravo na tim aktima odgojiteljice sa VŠS temelje svoja očekivanja, a promjenu koeficijenta složenosti poslova i podataka o stečenom obrazovanju u radnim knjižicama je na Gradu Zadru, odnosno njihovu poslodavcu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)