Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sud: Bubnjar je bitno ranije mogao utjecati na svjedokinje

06.02.2020. 06:45


Načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar sa slobode se brani u istrazi koju je Uskok, temeljem policijske prijave, protiv njega pokrenuo zbog trošenja najmanje 140 tisuća općinskih kuna u osobne svrhe, a evo i zašto.
Naime, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je prijedlog Uskoka za određivanjem istražnog zatvora Bubnjaru, a potom i žalbu zamjenice ravnateljice Uskoka Split protiv takve odluke ocijenivši je neosnovanom.
Spornim je Uskok našao ocjenu suca istrage kako nema opasnosti od utjecaja na svjedoke, konkretno dvije zaposlenice u Općini na okolnosti načina i vremena knjiženja, odnosno evidentiranja pojedinih računa i događaja u poslovnim knjigama Općine. Također, u žalbi su naveli i da smatraju kako postoji opasnost od ponavljanja djela, ističući kako na okrivljenika nije prevalentno djelovao prethodno pokrenuti kazneni postupak jer da je nakon pravomoćnosti rješenja o provođenju istrage nastavio činiti ista kaznena djela.


Svjedokinje na porodiljnom dopustu
No vijeće Županijskog suda u rješenju je navelo kako je sudac istrage u pravu. Prvo stoga jer za određivanje istražnoga zatvora moraju postojati osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi okrivljenik mogao ometati istragu utječući na svjedoke. Bubnjaru se na teret stavlja da je kazneno djelo za koje ga se tereti počinio u vremenu od 1. siječnja 2018. do 31. siječnja 2018. godine. Sudac istrage je u rješenju, a prihvaćajući argumente Bubnjarevih odvjetnika Marka i Dana Marinovića, naveo kako je on imao dovoljno vremena i mogućnosti utjecati na dvije predložene svjedokinje ukoliko mu je to bio cilj. Inače, obje zaposlenice Općine su na porodiljnom dopustu od prošle godine koji još uvijek traje, no sudac istrage, a kasnije i vijeće Županijskoga suda zaključili su kako to nije zapreka da Bubnjar s njima ne stupi u kontakt.


900 tisuća kuna je iznos za koji se sumnjiče da su oštetili Općinu Bubnjar i njegova bivša zamjenica Kristina Erlić prema drugoj optužnici koju je Uskok protiv njih podigao u lipnju prošle godine




Što se tiče pritužbe da bi Bubnjar mogao na slobodi ponoviti kaznena djela, a što Uskok potkrijepljuje ranije pokrenutim kaznenim postupkom protiv njega, sud je ukazao na činjenicu da Bubnjar, kako je to sudac istrage i naveo te tvrdili njegovi odvjetnici, do sada nije ni prekršajno ni kazneno osuđivan, te da se vođenje drugoga kaznenoga postupka ne može uzeti kao okolnost koja bi ukazivala da je sklon činjenju kaznenih djela. Naprotiv, sud je ukazao na to da bi takav stav značio zadiranje u presumpciju nevinosti okrivljenika.
Zanimljivo je da Uskok, iako je određivanje istražnoga zatvora temeljio na bojazni od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, nije predložio mjere opreza za slučaj da sudac istrage odbije njihov zahtjev prema kojima bi Bubnjaru bio onemogućen pristup općinskoj blagajni i karticama.


Nije predložena mjera opreza
Bubnjaru se, naime, na teret stavlja da je u više navrata općinskom karticom za bankomat podigao najmanje 31.500 kuna te da je istom debitnom karticom u više navrata plaćao i razne troškove koji nisu nastali u službene svrhe. Konkretno da je plaćao usluge i proizvode u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, trgovinama sportske odjeće i obuće, specijaliziranim trgovinama kožne i druge galanterije, trgovinama za najam vozila, naplatnim postajama na autocesti te na drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu u ukupnom iznosu od najmanje 108.616 kuna. Na taj je način Bubnjar, prema stavu Uskoka, Općinu oštetio za najmanje 140 tisuća kuna.
U lipnju prošle godine Uskok je protiv Bubnjara i njegove bivše zamjenice Kristine Erlić podigao optužnicu zbog sumnje da su zloporabama položaja i ovlasti te krivotvorenjem isprava Općinu oštetili za gotovo 900 tisuća kuna. U tom slučaju Bubnjara terete za fiktivna službena putovanja kao pokriće za isplatu dnevnica i putnih troškova te podizanje općinskog novca kojega je koristio za privatne svrhe.
Neslužbeno doznajemo kako je Bubnjar općinskom karticom plaćao troškove vezane uz NK Škabrnja, potrebe vatrogasaca i slično, no da nije takve troškove knjigovodstveno ispravno opravdao.


NEDOPUŠTENO TROŠENJE OPĆINSKOM KARTICOM
U istrazi koju je pokrenuo Uskok Bubnjar se sumnjiči za trošenje najmanje 140 tisuća općinskih kuna u osobne svrhe općinskom karticom na način da je tom karticom podizao novac s bankomata te također karticom u više navrata plaćao i razne troškove