Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zvijezda petokraka u Rijeci je dobro smišljena provokacija

06.02.2020. 08:15


Povodom isticanja »yu« zastave na riječkom Korzu Udruga ratnih veterana 9. gbr »Vukovi« podružnica Benkovac uputila je priopćenje za javnost. Navode kako je u sklopu programa Rijeka, Europska prijestolnica kulture na Korzu »ponosno« istaknuta »yu« zastava sa zvijezdom petokrakom i planira se postaviti ista takva zvijezda na riječki neboder, a autor te instalacije je Nemanja Cvijanović.
Možda to ne bi ni privlačilo neku veliku pozomost, istaknuli su, da nije riječ o konstrukciji u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Ne male, nego ogromne, tolike da bode oči svakom prolazniku, baš onako kako je pod njezinim znakom zloglasna »JNA« bola, klala i ubijala Hrvatice i Hrvate u Vukovaru, Tovarniku… Mnogi se pitaju zašto baš na riječki neboder, zašto taj umjetnik tu »zvjezdetinu« ne postavi na dom jugonostalgičara, prijetvornih, ali i okorjelih komunjara kojima je jedino draga naša hrvatska kuna. Slobodnog smo i otvorenog mišljenja kako crvena zvijezda na riječkom neboderu i »yu« zastava na Korzu nije nikakav simbol niti znak hrvatske Rijeke kao grada kulture. To je nesvakidašnja i dobro smišljena provokacija lokalnih moćnika te još jedna u nizu uvreda hrvatskog puka. To je još jedan pokušaj da se ono što je u našem Domovinskom obrambenom ratu značilo teror, smrt, zločin, mržnju prikaže tobožnjim simbolom slobode, kulture, ljepote. I to baš u periodu kada gotovo cijeli svijet dolazi u Lijepu našu. Puno smo mi šamara primili posljednjih nekoliko godina, no ovo je šamarčina nakon koje nam obraz neće lako zacijeliti.


Udarili nam šamarčinu
Pitamo se zašto nam ostaju nijemi oni koji bi trebali prvi reagirati u svrhu zaštite ustavnog poretka? Od njih ni riječi. Zašto šuti hrvatski narod? Je li nam jasno da je to što se događa u Rijeci zapravo pokušaj isticanja simbola jednog totalitarnog režima kojemu ni po kojoj osnovi nema mjesta u Hrvatskoj. Na kraju krajeva, lokalni vlastodršci zaboravljaju da je Vijeće Europe 2019. godine 19. rujna donijelo Rezoluciju o izjednačavanju totalitarnih režima nacizma i komunizma. Da, komunizma. Upravo tog komunizma kojeg predstavlja crvena zvijezda petokraka. Dobiti opaku šamarčinu i crvenoga obraza opet gledati u simbol režima koji je želio pokoriti Hrvatsku i s takvom namjerom je poharao, koji je počinio nemile zločine nad hrvatskim narodom, mučio, silovao, bilo bi uistinu previše. Jesmo li spremni na još jedno takvo poniženje, možemo li primiti još jedan »crveni šamar«?
Budući da se od strane relevantnih nije promptno reagiralo, mi iz Udruge ratnih veterana 9. gbr »Vukovi« podružnica Benkovac apeliramo da se nešto konkretno učini, da se spriječi još jedno poniženje svih nas koji smo branili i obranili našu domovinu, naše domove i naše obitelji, sugrađanke i sugrađane, pa i sve one kojima smeta hrvatska država, ali im ne smeta hrvatska kuna. Pozivamo i ostale udruge, istinske domoljube, pozivamo cijeli hrvatski puk, pokažimo svoje nezadovoljstvo i odbojnost prema ovom provokativnom činu koji stiže iz partizanskih radionica. Gotovo se pitamo gdje su nestali Hrvatica i Hrvat, gdje je hrvatski narod koji je uvijek znao zašto se bori, što mu treba, čemu teži i zbog čega odnosno koga živi? Je li ovo život koji živiš hrvatski puče? Jesu li ovo vremena u kojima se odričeš svoje borbe, svoga ponosa, stečenog statusa, nakon dugogodišnje agresije neprijatelja kojega smo tako pošteno, pravedno i istinski porazili, a htio nam je uzeti sve, domovinu, dostojanstvo, kulturu? Je li moguće da smo zaspali nakon umornoga, ali sadržajnog slavljeničkog dana? Jesmo li možda ostarili pa ne vidimo da nas tamo neka djeca opet gađaju kamenjem, ispipavaju nam snagu, spremnost, ispituju odlučnost. Zar je moguće da ne ćutimo ono svoje dostojanstvo, jesmo li to utonuli u mrak pa sada netko tamo želi upaliti svjetlo i to ono koje je ubijalo, svjetlo velike zvijezde petokrake? Želimo li da nas takvo svjetlo obasja? Je li nas sram hrvatski puče što nas iz dana u dan sve više boli vrat od pognute glave, izdrži li ponos od siline ovih udaraca? Gdje smo to zakopali naše domoljublje i ponos pa ih više niti naći ne možemo, a svi oni koji nas gaze kuraž dobili, pa se netko tako kuražan sjeti koristeći naravno našu poniznost, šutnju i klanjanje opet provocirati ponižavati nas, ismijavati i to ni manje ni više nego yugo zastavom i zvijezdom petokrakom?


Ne dopustimo poniženje
Mi iz udruge nismo za to i pozivamo sve redom pod hrvatskom gredom, ne dopustimo si novo poniženje i koliko ih više trebamo da bi došli k sebi i konačno progledali. U Hrvatskoj smo dragi hrvatski puče u našoj slobodnoj i nezavisnoj domovini za koju izginuše brojni hrvatski vitezovi, a za kojima jecaju samo njihovi suborci, obitelji, rodbina i prijatelji. Svi drugi ih omalovažavaju i
ne priznaju, a svojim postupcima žele i nas navesti ne bi li poput njih razmišljali i što je najgore čini se da su na dobrom putu to i učiniti.
Zar želimo onda i dalje vjerovati komunističkim radionicama na tlu Lijepe naše i onima koji su zaposleni u njima? Osvijestimo se hrvatski narode, dignimo se iz crvenila u koji nas žele uvaliti bez imalo milosti, udarimo konačno šakom od stol i izustimo ako nam je ostalo imalo snage ono jednostavno – Dosta je !, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge Zoran Vranić.