Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Projekt Područne škole Turanj vrijedan ukupno 2,8 milijuna kuna

05.02.2021. 18:50


U centru Turnja izvode se radovi na rekonstrukciji i obnovi krovišta i kata zgrade u koju će se useliti Područna škola Turanj, učenici od prvog do četvrtog razreda koji nastavu pohađaju u susjednoj, trošnoj zgradi.
– Projekt je vrijedan 2.800.000 kuna. Radovi na područnoj školi koštat će 500.000 kuna, dok je Općina Sveti Filip i Jakov odlukom Općinskog vijeća izvansudskom nagodbom tvrtki Bure d.o.o. za trgovinu i usluge Biograd na Moru, bivšem Bure commerceu, isplatila 2.300.000 kuna za kupnju zgrade površine od 700 metara četvornih, kazao je filipjanski načelnik Zoran Pelicarić – Peco.


Burna prošlost nove i stare zgrade
Riječ je o zgradi koja je prvotno bila u vlasništvu PZ Nova zora. Zgrada u čijem je prizemlju trgovina Bure, poznata je i po višegodišnjem imovinskopravnom sudskom sporu.
– Nova škola će u potpunosti ispuniti potrebe nastavnog programa a nastava će se održavati u jednoj smjeni za učenike od prvog do četvrtog razreda sa svim potrebnim sadržajem. To znači da će se nesmetano obrazovati i odgajati djeca, zato je nova škola ono što nam daje naviše optimizma za demografsku obnovu i općinsku politiku namijenjenu obiteljima i mladima, poručio je Pelicarić, dodajući kako je stotinjak metara sjevernije izgrađen novi dječji vrtić s jaslicama vrijedan 9,2 milijuna kuna.
Zgrada još aktualne područne škole imala je burnu prošlosti, naročito kada je u rujnu 2017. šire zadarsko područje pogodila najveća elementarna nepogoda, dugotrajno olujno nevrijeme s nevjerojatnom, višesatnom kišom visokog intenziteta i poplavom. Škola u Turnju je pretrpjela veliku štetu.


Kupa kanalica
– Zbog prokišnjavanja krova i vode u učionicama situacija je bila više nego dramatična, a najveću brigu predstavljala je nemogućnost daljnjeg školovanja. Srećom, do popravka krova na nastavu se autobusom išlo u novu, matičnu školu, podsjeća Pelicarić dodajući kako se i sad mijenja krov, međutim, na zgradi do područne škole.
– Krov će po propisima struke biti prekriven kupom kanalicom. A nakon sanacije krova pristupit će se sveobuhvatnom unutarnjem uređenju školskog prostora kako bi mlađi turanjski učenici dobili moderan prostor za održavanje nastave, naglasio je Pelicarić.
Nakon radova na novom krovištu pristupit će se sveobuhvatnom unutarnjem uređenju kata zgrade koje će obuhvatiti i montažu telefonske i internetske mreže, priključak na vodovodnu i električnu mrežu.




Motivacija i osposobljavanje za cjeloživotno učenje
– Od osnovne škole se očekuje da učenike nauči učiti kako bi mogli pridonijeti razvoju aktivnih i odgovornih pojedinaca, otvorenih za promjene, motiviranih i osposobljenih za cjeloživotno učenje. U novoj školi učenici od prvog do četvrtog razreda bit će na dobrom putu da uđu u novi svijet učenja u odličnim uvjetima, zaključio je Pelicarić, istaknuvši kako će stare prostorije škole prenamijeniti za rad Vaterpolo kluba Croatia i Kulturno – umjetničke udruge Maslina.
Odlukom Općinskog vijeća, također u prosincu 2020., novi prostor za organizaciju nastave, koji se nalazi odmah uz sadašnju, neadekvatnu zgradu Područne škole Turanj, ustupljen je školi na korištenje.


Jedva čekaju krenuti u novu školu
– Sretni smo jer se radi o prostoru preko 250 metara četvornih, a što je dvostruko više od sadašnje kvadrature PŠ Turanj. Kako bismo se uselili u prostor adekvatan za odvijanje nastave, u tijeku su potrebni radovi i adaptacija. Posla je puno, a mi se nadamo da će nam vremenski uvjeti i epidemiološka situacija dozvoliti da ih realiziramo u što kraćem roku, rekla je Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sveti Filip i Jakov.
Osnovna škola Sv. Filip i Jakov u školskoj godini 2020./2021. broji 351 učenika, što je za osam više nego prošle školske godine. Osim matične škole u Sv. Filipu i Jakovu, područne škole su u Sv. Petru, Raštanima Donjim, Sikovu i Turnju.
– Svi učenici iz Turnja zajedno sa svojim učiteljicama i školskim osobljem jedva čekaju krenuti u novu školu, jer će se useliti u potpuno novouređeni prozračniji prostor koji će sadržavati dvije velike te jednu manju učionicu, prostrani hodnik, malu zbornicu i ostavu te naravno, sanitarni čvor, istaknula je Kurtov.