Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sabljar-Dračevac na čelu Zastupnika u borbi protiv raka

05.02.2021. 19:08


U Hrvatskom saboru u četvrtak je ponovno osnovana nestranačka i neformalna skupina »Zastupnici u borbi protiv raka«, za čiju je predsjednicu izabrana Renata Sabljar-Dračevac (SDP), nastavak je to inicijative iz prošlog saborskog saziva.
»Zloćudna bolest ne pita za stranačke boje, od karcinoma nisu imuni ni liječnici ni političari«, kazala je Sabljar-Dračevac te otkrila da i sama boluje od metastatskog karcinoma dojke.
»Od njega je preminula moja majka, redovno sam odlazila na preglede, nalazi su bili uredni«, rekla je zastupnica i naglasila kako ju vlastita borba s rakom motivira pomagati cijelom društvu kroz Sabor.
Podsjetila je da su prije dvije godine osnivanje neformalne i nestranačke skupine potaknuli zastupnici Siniša Varga, bivši SDP-ov ministar zdravstva i onkološki bolesnik, te Ivan Ćelić (HDZ), po uzoru na skupinu zastupnika koja pod istim nazivom djeluje u Europskome parlamentu.
Sam Ćelić izrazio je zadovoljstvo što i u aktualnom sazivu Sabora postoji interes za skupinu »Zastupnici protiv raka«, te predložio Sabljar-Dračevac za predsjednicu.
Podsjetivši da se u četvrtak obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, Sabljar Dračevac je naglasila kako Hrvatska ima jednu od lošijih statistika u EU. »Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od zloćudne bolesti u EU i samo to je dovoljan razlog ponovnog osnivanja skupine«, kazala je.
Video-vezom sjednici se priključio europarlamentarac Tomislav Sokol, član posebnog odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta.
Europska komisija u srijedu je objavila Plan borbe protiv raka koji je veliki iskorak Unije, rekao je Sokol navodeći da se njime predlaže dodatno oporezivanje duhana i alkohola, za koje se smatra da utječu na povećanje incidencije raka.
Plan predviđa ulaganje četiri milijarde eura za sve inicijative koje se kroz njega pokreću, puno veći naglasak se stavlja na prevenciju i rano otkrivanje, kazao je.
Cilj osnutka neformalne skupine je podizanje svijesti javnosti u borbi protiv raka, promicanje zdravlja, pružanje podrške oboljelima kao i promicanje bolje kvalitete života za one koji su pobijedili rak.