Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Veća pomoć za Malu kuću

05.02.2021. 19:02


Ovoga puta mogu se pohvaliti i zahvaliti Gradu Zadru koji je za ovu godinu iz svojih proračunskih sredstava izdvojio 50 tisuća kuna više za troškove i naše potrebe, što znači umjesto dosadašnjih 300 koje smo dobijali godinama, sad smo dobili 350 tisuća kuna i to nam jako puno znači. Primjerice, u našem skloništu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, pokvarila se klima i sad ćemo napokon, moći kupiti novu. Osim toga, olakšat će nam i plaćanje režijskih troškova kao što je struja i voda koji nisu mali. Vjerujem da ćemo od ovih sredstava moći izdvojiti i dio za uređenje i šminkanje unutrašnjosti skloništa – ‘zakrpati’ i oličiti zidove, promijeniti laminate koji su dotrajali jer ih nismo mijenjali od siječnja 2007. godine od kad je naša Mala kuća otvorena. Fasadu kuće i kuhinju smo uspjeli promijeniti prije nekoliko godina, rekla je Gordana Markulin Ježina dugogodišnja predsjednica Udruge Duga za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja i voditeljica skloništa.


Nemaju prostor za izolaciju
Dodala je kako su inače, sitne kvarove u skloništu uvijek do sada uspijevali rješavati preko svojih privatnih veza – majstora, koji bi im to napravili besplatno. No, napokon će moći sve malo urediti nakon više od deset godina.
Što se tiče same situacije u Maloj kući, Markulin Ježina je otkrila kako su s obzirom na to da je, nažalost, došlo do porasta nasilja kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, od početka panedemije koronavirusa zatrpani zahtjevima za smještaj, a nisu u mogućnosti ženama to i omogućiti jer nemaju sobu za izolaciju.
– Konkretno, sad u skloništu nam je žena koja je onkološki bolesnik i svi moramo jako paziti na nju. Onda primjerice, neku noć iza ponoći imala sam poziv od kolegice, socijalne radnice iz Belog Manastira za hitan smještaj zlostavljane žene i troje njene malodobne djece. Nažalost, nisam mogla učiniti ništa. Nisam mogla pomoći jer nemamo tu prostoriju za izolaciju u kojoj bi trebali biti deset dana, a i prema naputku resornog Ministarstva i Stožera civilne zaštite, prije nego što dođu kod nas, moraju biti testirani na COVID 19 – objasnila je Markulin Ježina.


Sva skloništa puna
Trenutačno je u Maloj kući od muževa i očeva zlostavljača, sklonjeno pet žena i jedno dijete, ali kad je krenula pandemija i u vrijeme prvog, tzv. tvrdog »lockdowna« kojeg smo imali s krajem veljače prošle godine, krenuli su i pozivi u pomoć.
– U vrijeme proljetnog zaključavanja lani, telefon u našem Savjetovalištu zvonio je prosječno deset do 15 puta tjedno odnosno, najmanje dva do tri puta dnevno. A, potreba za skloništem je također, bila velika gotovo, svakodnevna. Sada imamo najmanje po jedan zahtjev tjedno. Nedavno smo baš imali i zahtjev za pružanje utočišta i jednoj mami s petero djece. Uglavnom prema mojim saznanjima i u razgovoru s kolegicama iz cijele Hrvatske, mislim da su usljed ove covid-krize, sva skloništa puna, zaključila je Gordana Markulin Ježina naglašavajući, kako joj je uvijek jako žao kad dođe u situaciju da ne može pružiti sklonište ženi i djeci kojima je to u tom trenutku hitno potrebno.