Kilogram ribe ne smije biti skuplji od jednog „makijata"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sdp
Ivan JAMIČIĆ
Vidov obećava da će SDP izgraditi ribarsku luku u Kalima -Vela Lamjana, čij je gradnja počela još 2001.

Unatoč jako velikim izvoznim mogućnostima, pogotovo od uzgoja tuna i prerade inćuna, prošle je godine u Zadarskoj županiji zabilježen pad prihoda u ribarstvu za 7.6 posto i iznosi oko 3 posto ukupnog prihoda županije. Ribarske tvrtke i obrti u Zadarskoj županiji godišnje ulove preko 50% hrvatskog ulova sitne plave ribe, priblično 28.000 tona. Imao i najveći broj ribarskih brodova u županiji, njih preko 100, ali je neshvatljivo predugo čekanje, više od dvije godine, za dobivanje koncesije za uzgoj bijele i plave ribe, govorio je jučer SDP-ov kandidat za zadarskog župana Duško Vidov.

Vidov je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u zadarskom SDP-u obrazlagao program svoje stranke u ribarstvu i marikulturi za lokalne izbore 2009. Mjere koje predlaže SDP idu za ulaganjem u infrastrukturu, napose u iskrcajna mjesta za ribu u ribarskim lukama, te poticanje izgradnje rashladnih kapaciteta za ribu Na to bi se nastavila modernizacija i održavanje ribarske flote, a sve u cilju povećanja potrošnje ribe u županiji.

- Riba, pogotovo plava, je izrazito zdrava i jeftina hrana,a konzumiranjem se mogu smanjiti izdaci za obiteljsku ishranu i time poboljšati kvalitetu života. Poticat ćemo plasman ribe u ribarnicama većih sela i gradova u županiji i široj regiji na način da bude jeftina i svježa. Cilj je sa sadašnjih cca 15 kg ribe godišnje u ishrani povećati na 30 kg po stanovniku. Najbolja riba je svježa riba, a kilogram ribe ne smije biti skuplji od jednog „makijata" u kafiću, kazivao je Vidov.

Konkretno, Vidov obećava da će SDP izgradit ribarsku luku u Kalima -Vela Lamjana, čij je gradnja počela još 2001.god., kako bi se moglo prometovati ribom po standardima EU. To uključuje i osnivanje veletržnice ribom sa svim pratećim sadržajima. Osigurati će se, kažeVidov, još najmanje dva iskrcajna mjesta za prvi prihvat i prodaju ribe koje su povezane sa ulovnim područjima Biograda i Vira. U ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima odmah bi se pristupilo izgradnji hladnjače kapaciteta oko 2.000 tona. Ostale hladnjače manjeg kapaciteta, razmjestile bi se u sklopu prerade ribe u poslovnim zonama. Izgradnjom hladnjača, po Vidovu, omogućava se stalan ulov plave ribe, a time smanjenje potrebe za uvozom haringe za uzgoj tune. Sve to provelo bi se korištenjem sredstava pretpristupnih fondova EU-IPA, a Zadarska razvojna agencija povećala bi svoju ulogu u kontaktu s potencijalnim investitorima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika marsovac
Poznato je da političari uoči izbora obećavaju "sve i sva", ali što ovaj govori to nema veze s vezom. Kilogram ribe kao "makjato"? A k tomu i gradnja ribarske luke! Ja bih ipak bio malo skromniji gospodo!
Slika korisnika sweety81
Ma jeli ???vidi ti njeg tako pametnoga....kilo ribe manje od makijata??? lako je tudjim k... po draci tuci..Tvoja guzica je na suho a ribarka kora kruva je najteza.tebe u kancelariji ne tuce ni more,ni bura ,ni jugo,kod tebe je uvik bonaca,ali i u glavi sve mi se pari.Triba tebe itit dva viaga na svicu pa ces vidit kako bi i tebi cijena ribe skocila na vise od makijata.ma kako vas nije sram???