Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Najveća smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Autor: Elza Radulić-Toman

04.03.2009. 23:00
Najveća smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Među ostalim, u Zadarskoj županiji gotovo je 16 posto stanovništva starije od 65 godina, ali je skrb za njih nezadovoljavajuća. Oni su tek u oko 1,5 posto obuhvaćeni smještanjem u nekoj od institucija


Tijekom ožujka Županijska skupština bi trebala usvojiti Plan za zdravlje, koji su jučer razmotrile posebne ekspertne skupine zajedno sa Županijskim timom za zdravlje, koji je na temelju slike zdravlja u županiji sačinio strateški okvir toga plana. Naime, temeljem prioriteta osnovano je bilo i pet ekspertnih skupina, u kojima su okupljeni poznavatelji pojedinih područja problematike, a Županijski tim za zdravlje na čelu sa županom Stipom Zrilićem izradio je i to podrobno za svaku od pet problematika i ciljeve njihove provedbe, kratkoročne do 2010., srednjoročne do 2013. i dugoročne za deset godina, odnosno do 2019. godine. Tako se sačinilo plan za problematiku kardiovaskularnih bolesti, koje su po pobolu i smrtnosti na prvome mjestu u našoj županiji, zatim za problematiku skrbi o starijim osobama, u čemu Zadarska županija zaostaje za drugima, potom za problematiku ovisnosti, po čemu smo također u vrhu hrvatskih županija. Nadalje, izrađen je plan i za problematiku nasilja u zajednici i nasilja na cestama te i za sportsko-rekreacijsku problematiku. Inače, ovaj plan je donekle prilagođen EU standardima, točnije baziran je i na europskoj zdravstvenoj politici.
I na jučerašnjem višesatnom sastanku izneseni su brojni podaci koji čine današnju zdravstvenu sliku u našoj županiji, kao i utvrđeni ciljevi koji bi je kroz navedena razdoblja trebali znatno popraviti.
Među ostalim, u Zadarskoj županiji gotovo je 16 posto stanovništva starije od 65 godina, ali je skrb za njih nezadovoljavajuća, oni su tek u oko 1,5 posto obuhvaćeni smještanjem u nekoj od institucija. Izvaninstitucionalna skb za starije još je slabija, tek je oko jedan posto starijih građana u našoj županiji time obuhvaćeno. U Planu za zdravlje je zbog toga predloženo da se u idućih deset godina ta slika treba znatno izmijeniti nabolje. Da do 50 posto starijih bude obuhvaćeno izvaninstitucionalnom skrbi, a da bi oko tri posto starijih bilo smješteno u institucije. Očito da je to nešto, prilagođeno ovdašnjim mogućnostima, ali ne i dovoljno, jer i sada ima zemalja u Europi u kojima institucije brinu za i do 10 posto starijih osoba.
Slične povećane brojke, odnosno smanjene kada je u pitanju broj bolesnih, našle su se u Planu za zdravlje i za sve ostale navedene javnozdravstvene prioritete u Zadarskoj županiji, kako bi se idućih godina još više nego dosad učinilo na zaštiti zdravlja i na brizi za građane ovoga područja.