Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Otvara se trgovina “Proizvodi Zadarske županije”?

Autor: Ivana Burica

04.03.2009. 23:00
Otvara se trgovina “Proizvodi Zadarske županije”?

Foto: Velimir BRKIĆ



Prvo će se pokušati doći do jednog manjeg poslovnog prostora u centru grada te ćemo nastojati da to bude riješeno već do početka ovogodišnje turističke sezone. Ako bi se vidjelo da dobro radi, ideja je da bi se u jednom većem prostoru na gradskoj periferiji otvorila i druga trgovina, kazao je Željko Katuša


Na inicijativu nekolicine poljoprivrednih proizvođača Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije krajem 2008. godine organizirao je sastanak na koji je bilo pozvano 30-ak poljoprivrednih proizvođača te predstavnici HZPSS-a, HOK-a i HGK-a.
Povod sastanku bilo je iznošenje ideja o mogućnosti osnivanja trgovine “Proizvodi Zadarske županije”.
– Proizvođači koji imaju malu proizvodnju u nemogućnosti su svoje proizvode plasirati kroz velike trgovačke centre pa smo, razmišljajući kako im pomoći, došli na ideju da učinimo nešto slično kao Grad Zagreb ili Primorsko-goranska županija. Naime, uz koordinaciju tamošnjih upravnih odjela za poljoprivredu su pred nekoliko godina u Zagrebu i Rijeci otvoreni dućani “Proizvodi hrvatskog sela” (Vlaška ulica), odnosno “Zeleno i Plavo” (Korzo), gdje se prodaju proizvodi domaćih poljoprivrednika i obrtnika, kazao je pročelnik Županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Željko Katuša, koji navodi i da je ovaj Upravni odjel u veljači javno pozvao sve zainteresirane poljoprivredne proizvođače, proizvođače suvenira i slično koji to dosad nisu učinili da se uključe u projekt.
– Za sada imamo 23 proizvođača koji su spremni svoje proizvode plasirati kroz trgovinu “Proizvodi Zadarske županije”. Zainteresiranih je bilo i nešto više, ali nemaju svi finalne proizvode koje bi mogli plasirati kroz ovu trgovinu, govori Katuša te dodaje da su proizvođačima poslani anketni listići s upitima o vrsti i količini njihovih proizvoda.
Većinom je riječ o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtima, a proizvodi koji bi se nudili u trgovini su: sir, pršut, med, vino, maslinovo ulje, proizvodi od lavande, suveniri i slično.
Osnovana je i radna grupa čiji su članovi predstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu te pet proizvođača, a sljedeći zadatak bit će traženje poslovnog prostora.
– Prvo će se pokušati doći do jednog manjeg poslovnog prostora u centru grada te ćemo nastojati da to bude riješeno već do početka ovogodišnje turističke sezone. Ako bi se vidjelo da trgovina dobro radi, da njena ponuda pobuđuje određeni interes, ideja je da bi se u jednom većem prostoru na gradskoj periferiji otvorila još jedna trgovina u kojoj bi se onda mogle organizirati i razne prezentacije proizvoda u ponudi, informirao nas je pročelnik Katuša.
Treba dodati da će nositelj svih aktivnosti biti zadruga “Proizvodi Zadarske županije”, o čijem su osnivanju jednoglasan zaključak donijeli svi proizvođači.