Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Počeli upisi u speleološku školu

Autor:

04.03.2009. 23:00
Počeli upisi u speleološku školu

Foto: Adam VIDAS



Naučit će osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, orijentaciji, čvorovima i crtanju speleoloških objekata i bivakiranju u prirodi


Speleološki odsjek “Liburnija” Planinarskog društva “Paklenica” Zadar organizira speleološku školu od 9. ožujka do 15. travnja. Polaznici škole svladat će praktične vještine potrebne za kretanje u špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po užetu. Naučit će osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, orijentaciji, čvorovima i crtanju speleoloških objekata i bivakiranju u prirodi. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje.
U sklopu škole predavanja će se održavati ponedjeljkom i četvrtkom u 18 sati u prostorijama GSS-a stanica Zadar, dok će se tijekom pet vikenda odlaziti na izlete na kojima će se uvježbavati speleološke tehnike te posjetiti niz speleoloških objekata. Informacije se mogu dobiti u prostorijama Planinarskog društva “Paklenica” radnim danima tjedna od 9-14 i od 17-23 sata. Upisi traju do 8. ožujka.