Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prozivanje Ljubice Budan i Ivana Kneza

Autor: Siniša Klarica

04.03.2009. 23:00
Prozivanje Ljubice Budan i Ivana Kneza

Foto: Sebastian GOVORČIN



Budanovu se proziva da je teren za kuću u atraktivnom predjelu Soline kupila za tadašnjih 5 DEM po kvadratu i to u doba vlasti koalicije HSS-SDP u Biogradu. U rješavanju spora SDP-ovoj vijećnici, kaže se u anonimnom pismu, pomaže izravno HDZ-ov gradonačelnik Biograda Ivan Knez
 
Pojavom anonimnih pisama u kojima se ne štedi ni aktualna vlast, ali ni oporba u Gradskom vijeću, ovih dana se zakuhala predizborna kampanja u Biogradu. To ništa ne bi bilo čudno da se vladajućem HDZ-u i oporbenom SDP ne spotiče stanovita “suradnja”. Naime, slučaj nedovršene kuće vijećnice SDP-a Ljubice Budan postao je light motiv priče koju konstruira nepoznati autor. Budanovu se proziva da je teren za kuću u atraktivnom predjelu Soline kupila za tadašnjih 5 DEM po kvadratu i to u doba vlasti koalicije HSS-SDP u Biogradu. Međutim, iako njen teren i teren nekadašnjeg prvog HDZ-ovca Dalmacije Drage Krpine nije, po autoru anonimke, išao na javno nadmetanje, Budanova odbija platiti teren, kao i komunalije pa joj je dug narastao na 90.000 kn. Stvar ne bi bila ništa čudna da, po autoru, u rješavanju spora vijećnici oporbene stranke ne pomaže izravno HDZ-ov gradonačelnik Biograda Ivan Knez, iako, kaže se u pismu, Budanova nema građevinske dozvole, a u cijelom procesu je zastupa navodno odvjetnik Gradskog poglavarstva. Zbog svega toga, navodi autor, poglavarstvo je “sjelo” na imovinu Ljubice Budan u zemljišnim knjigama.
– Prvi put čujem da je netko “sjeo” na moju imovinu. Istina je da sam ja tužila Grad Biograd za naknadu štete. Naime, pet godina ne mogu se priključiti na vodu, a šaht je od moje kuće udaljen svega 30 m. Teren sam od Grada kupila ne za 5 DEM nego 55 DEM, a ukupno me je stajala 30.000 eura. Ishodila sam građevinsku dozvolu i posjedujem uredan kupoprodajni ugovor. Istina je da sam ostala dužna 10.000 eura, jer ne mogu konzumirati zemljište i završiti moju kuću. Razlog koji su mi spomenuli jest što nije položen cjevovod do moje kuće, rekla nam je Ljubica Budan napominjući da joj u međuvremenu uredno na naplatu stižu rate kredita u iznosu 45.000 eura koji je podigla u tu svrhu.
Gradonačelnik Ivan Knez kaže da se slučaj proteže još od administracije kojoj je na čelu bio gradonačelnik Ivan Rudić. Štoviše, kaže da ga uopće ne iznenađuje pojava, sada već druge anonimke u tjedan dana uperene protiv aktualne vlasti u Biogradu.
– Navodi iz anonimke su ćakule koje se 10 godina u ovoj ili onoj verziji prepričavaju na biogradskim ulicama. Samo pismo obiluje elementarnim netočnostima i više izgleda kao nevješto složeni pamflet uperen protiv gradske vlasti. Međutim, sada se po samom “potpisu” vidi iz koje je političko-interesne “kužine” ovaj pamflet i izašao, što Biograđani odmah mogu prepoznati. Inače, slučaj gospođe Budan je tek jedan spor u kojem je na jednoj strani Grad Biograd. Taj se spor rješava kako za gospođu Budan, tako i za sve ostale građane Biograda jednako, a njena tužba je njena privatna stvar, rekao nam je gradonačelnik Biograda Ivan Knez.
 


U istoj anonimki, između ostalog, optužuje se i bivši gradonačelnik Darko Eškinja da je na 99 godina dobio koncesiju na novu tvornicu mreža u Biogradu i pri tom oslobođen za 3,5 milijuna kuna komunalnih davanja. Eškinji se spotiče ishodovanje koeficijenta gradnje na području stare tvornice i to 1,20 dok svi ostali konzumenti prostora u okolici imaju 0,80.
– Teško mi je uopće odgovarati na ovakve, “zbrda – zdola” iznijete neistine, jer se vrlo dobro zna da smo koncesiju u novoj tvornici mreža u Biogradu dobili na 40, a ne 99 godina. Ovo su ulične ćakule koje se izvlače za potrebe lokalnih izbora i svaki dan se mogu čuti u Biogradu. Ja bih autore podsjetio da nisam kandidat za gradonačelnika. Međutim, treba biti prilično hrabar i uložiti u tvornicu koja nikad neće biti tvoje fizičko vlasništvo, jer se nalazi na gradskom zemljištu. Za ilustraciju, za dva eura po kvadratu mogao sam kupiti zemljište u jednoj od industrijskih zona od Stankovaca preko Polače i Benkovca do Poličnika. Samo priključak za električnu struju za novu tvornicu mreža u industrijskoj zoni platili smo milijun kuna. Iako sam negdje drugo mogao proći 20 puta jeftinije, danas mi je drago i ponosan sam što tvornica radi, razvija se i što je njeno sjedište ostalo u Biogradu, izjavio nam je Darko Eškinja.