Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SDP organizira skup, HNS izlazi na Trg, antifašisti o povijesti

Autor: Nives Rogoznica

04.03.2009. 23:00
SDP organizira skup, HNS izlazi na Trg, antifašisti o povijesti


Žene HSS-a nisu organizirale skup u Zadru, jer će sudjelovati na programskoj skupštini u Karlovcu, a žene HSLS-a i HDZ-a neće obilježiti Međunarodni dan žena


Međunarodni dan žena 8. ožujka ove će godine osim Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadraske županije i Foruma žena Socijaldemokratske partije obilježiti i zadarski HNS.
Žene HSS-a nisu organizirale skup niti javno događanje u Zadru jer će, kako je pojasnila predsjednica Organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” Zadarske županije Irena Devčić, sudjelovati na programskoj skupštini u Karlovcu. Žene HSLS-a i HDZ-a neće obilježiti Međunarodni dan žena.
Ove nedjelje bit će 101. godišnjica njujorškog marša žena kojom su tražile pravo glasa, veće plaće i kraće radno vrijeme te 152 godine od prvog takvog marša kada su žene zaposlene u tekstilnoj industriji prosvjedovale zbog loših uvjeta rada i malih plaća.
Snaga, ruže i fritule
– Ništa nismo planirali za taj dan, ali sljedeća dva mjeseca pripremamo provođnje edukativnih radionica za maturante koji će sljedeće godine polagati državnu matruru, kazala je Mirjana Brnadić predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinska” Zadarske županije.
– U ovom trenutku Forum žena HSLS-a u Benkovcu prikuplja pomoć u odjeći, igračkama i novcu za dvije obitelji s puno djece, a pripremamo i radionicu za djecu u povodu Dana dječje knjige 2. travnja koja će se održati ili u Biogradu ili u Gračacu, a za Dan žena očekujmo da nas muškarci iznenade, odgovorila je predsjdnica Foruma žena HSLS-a Zadarske županije Morana Babajko.
– U Zadarskoj županiji nismo pripremili skup budući da smo 7. ožujka na programskoj skupštini Organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce u Karlovcu gdje će predsjednica Marija Ledinski-Anić predstaviti program rada za sljedeću godinu, tako da ćemo Međunarodni dan žena obilježiti radno unutar stranke, rekla je Irena Devčić.
Stranačkim skupom Međunarodni dan žena obilježit će i Forum žena SDP-a, ali njihov će se skup održati u Zadru, točnije u hotelu “Kolovare” u petak 6. ožujka s početkom u 18 sati.
– Kao i svake godine Forum žena će obilježiti Međunarodni dan žena. Organiziramo skup pod nazivom “Žene su snaga lokalne zajednice” na kojem će govoriti predsjednica Foruma žena Irena Dragić, kandidatkinja za gradonačelnicu Ingrid Antičević-Marinović i kandidatkinja za zamjenicu župana dr. Renata Sabljar-Dračevac. Bit će riječi o položaju žena i programima SDP-a za poboljšanje pložaja žena u lokalnoj zajednici i o spremnosti žena SDP-a da ponude takve projekte, kazala je Omerka Šarić napominjući da u Forumu žena nisu samo članice stranke, već su i Forum i skup otvoreni za sve zainteresirane.
Žene u NOB-u
Nakon službenog dijela SDP priređuje i onaj neslužbeni – uz fritule i ruže.
Od Mirne Polić, predsjednice Interesnog odbora žena HNS-a Zadarske županije saznajemo da u povodu Međunarodnog dana žena ova stranka u subotu 7. ožujka planira na Narodonom trgu između 10 i 12 sati informirati građanke o njihovim pravima temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova s posebnim naglaskom na diskriminaciju prilikom zapošljavanja, ali i anketirati žene o tome koliko su zadovoljne postojećim zakonom i u kojim bi ga segmentima željele vidjeti izmijenjenog.
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije u petak 6. ožujka u 10 sati u svojim prostorijama organizira skup na kojem će, kako je najavio predsjednik udruge Nikola Dobre, biti riječi “o masovnom sudjelovanju žena u Narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj u II. svjetskom ratu koje su na taj način dale značajan doprionos u oslobođenju naše domovine od fašističkog okupatora i njegovih domaćih sluga”.