Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tko su najuspješniji “povjesničari”?

Autor: Jelica Farkaš

04.03.2009. 23:00
Tko su najuspješniji “povjesničari”?

Foto: Jelica FARKAŠ



U nizu školskih natjecanja koja se ovih dana održavaju diljem županije, jednom od njih domaćin je bila i biogradska srednja škola. Tako je pod motom stare latinske izreke – Historia est magistra vitae – u prostorijama ove škole održano Županijsko natjecanje iz povijesti. Kako nam je ovom prilikom kazao profesor Božo Došen, ravnatelj biogradske srednje škole i predsjednik Organizacijskog povjerenstva za provedbu županijskog natjecanja, na Županijskom natjecanju iz povijesti sudjelovalo je 66 učenika iz 11 srednjih škola Zadarske županije, 59 gimnazijalaca i sedam učenika iz strukovnih škola. U pisanoj provjeri znanja sudjelovalo je 55 gimnazijalaca i šest strukovnjaka,a u samostalno-istraživačkom radu na natjecanju su bila četiri učenika iz gimnazije i jedan iz strukovne škole.
U prvoj skupini natjecanju je pristupilo 14 učenika, a prvo mjesto zauzela je Maja Marković iz Gimnazije J. Barakovića Zadar (mentor prof. Željko Banđen) s osvojenim 51 bodom. U drugoj skupini pisane provjere znanja sudjelovao je 21 učenik, a prvo mjesto zauzela je Marija Miljanić, učenica Gimnazije Vladimira Nazora Zadar, s osvojenim 61 bodom (prof.Marinko Burčul)
U trećoj skupini natjecalo se 18 učenika, a prvo mjesto zauzela je Ena Uzelac, učenica Gimnazije V. Nazora iz Zadra, s osvojenih 66 bodova, za koje se izborila u pripetavanju s Darijem Gospićem, učenikom Gimnazije J. Barakovića. Ovoj učenici mentor je bio Igor Artić. U zadnjoj, četvrtoj skupini pisane provjere znanja prvo je mjesto zauzeo Marko Milošević, učenik Gimnazije J. Barakovića, s 56 bodova, pod mentorskom palicom profesorice Mirjane Milković.
U kategoriji samostalno-istraživačkog rada sudjelovalo je pet učenika iz tri srednje škole Zadarske županije, a prvo mjesto zauzela je ekipa srednje škole Biograd na moru, u sastavu Dorotea Kurtov i Ana Milat, koje su osvojile 199 bodova za svoj rad pod nazivom “Narodne nošnje i običaji biogradske okolice”, pod mentorstvom profesorice Elizabete Kelava.